Liderii lumii au participat la funeraliile nationale ale victimelor atentatelor de la Madrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de spanioli, alaturi de personalitati din peste 50 de tari, incluzand 20 de sefi de state si guverne, s-au alaturat ieri familiilor victimelor atentatelor din Madrid, in primele funeralii

Mii de spanioli, alaturi de personalitati din peste 50 de tari, incluzand 20 de sefi de state si guverne, s-au alaturat ieri familiilor victimelor atentatelor din Madrid, in primele funeralii nationale organizate vreodata in Spania democrata pentru persoane din afara familiei regale. Pregatita initial pentru apropiata nunta a printului mostenitor Felipe, catedrala Almudena din Madrid a gazduit miercuri slujba comemorativa pentru cele 190 de persoane care au murit in exploziile de acum 13 zile, din capitala Spaniei. Intreaga familie regala a participat la ceremonie, unde li s-au alaturat presedintii Frantei - Jacques Chirac, Portugaliei - Jorge Sampaio si Italiei - Carlo Azeglio Ciampi, premierii britanic - Tony Blair, polonez - Leszek Miller, cancelarul german Gerhard Schroder, seful diplomatiei americane, Colin Powell, si presedintele in exercitiu al UE, prim-ministrul irlandez Bertie Ahern. Pentru protectia acestora a fost desfasurat un dispozitiv de securitate ce a transformat practic orasul intr-o adevarata fortareata. Printul Charles al Angliei, Albert de Monaco, Philippe al Belgiei si alti membri ai familiilor regale europene, marocane si iordaniene au asistat si ei la serviciul funebru, la care a fost prezenta si o delegatie romana, condusa de premierul Adrian Nastase. Numarul victimelor de origine romana se ridica la 16 morti si 93 de raniti, dintre care 19 se afla inca internati in spitalele din Madrid.
"Nu ploua, ci Madridul plange"
Oficierea slujbei in rit catolic si intr-un lacas de cult de aceeasi confesiune a suscitat numeroase reactii de nemultumire, avand in vedere ca un sfert dintre victime erau straini, de alta religie decat cea catolica. Alte voci au criticat insusi caracterul religios al funeraliilor, invocand Constitutia, care consfinteste statutul laic al statului spaniol. Cu toate acestea, 1.500 de oameni au umplut catedrala, iar cateva sute de madrileni s-au adunat in jurul ecranelor gigantice instalate in trei dintre cele mai mari piete ale metropolei, pe care se putea urmari transmisiunea in direct a slujbei. 800 de scaune au fost asezate pe esplanada din fata catedralei, insa putine au fost ocupate, din cauza ploii care nu a contenit toata ziua. La fel a plouat si in 12 martie, cand milioane de oameni au iesit pe strazile Madridului in semn de solidaritate cu victimele. Atunci, unul dintre sloganurile cel mai des repetate a fost "No esta lloviendo, Madrid esta llorando!" ("Nu ploua, ci Madridul plange").
"Domnule Aznar, sunteti vinovat de moartea fiului meu!"
In semn de respect pentru familiile victimelor, dintre care unele traisera pe pielea lor tragedia din 11 martie, dupa cum o aratau cicatricele, acestora li s-a rezervat spatiul central al catedralei, in timp ce oficialitatile prezente s-au asezat de-o parte a altarului. Toti membrii familiei regale si mai ales regina Sofia, care a plans pe parcursul slujbei, au incercat sa consoleze personal rudele celor ucisi. Cand familia regala isi facea intrarea in catedrala, insotita de premierul in functiune, Jose Maria Aznar, o voce deznadajduita i-a strigat acestuia din urma: "Domnule Aznar, sunteti vinovat de moartea fiului meu!" La randul ei, mama uneia dintre victime, un tanar de 20 de ani, a afirmat miercuri ca ii va fi foarte greu sa asiste la ceremonie, deoarece nu va fi capabila sa-i priveasca pe Aznar, Blair si Powell. "Fiul meu a fost primul care a agatat o pancarta antirazboi la fereastra", a povestit ea. "Fiul meu este la fel de nevinovat ca inocentii care au murit in bombardamentele din Irak". In timp ce la catedrala Almudena se desfasurau funeraliile nationale, doi dintre suspectii arestati pentru implicarea in atentate, printre care o femeie de origine marocana, Naima Oulad, dadeau declaratii in fata judecatorului de instructie.
Funeraliile victimelor - botezul diplomatic al lui Zapatero
Atat Aznar cat si viitorul premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, au avut intalniri separate cu liderii altor state, inainte si dupa ceremonia funebra. Tony Blair a incercat sa il convinga pe Zapatero sa nu retraga trupele spaniole din Irak, asa cum s-a angajat inainte de a fi ales. Premierul socialist a avut apoi intrevederi cu premierul polonez Leszek Miller, cu presedintele francez Jacques Chirac, cu secretarul american de stat Colin Powell, cancelarul german Gerhard Schroder si presedintele portughez Jorge Sampaio. In afara de negocierea posibilitatii mentinerii contingentului spaniol in Irak sau a incercarii de a obtine un mandat ONU in acest sens, pe agenda discutiilor s-a mai aflat deblocarea negocierilor asupra Constitutiei Europene, fata de care Zapatero s-a aratat mult mai deschis decat predecesorul sau.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite