Liderii europeni fac eforturi să salveze Constituţia UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul şefilor de state şi de guverne a început, ieri după-amiază, la Bruxelles, prin schimbul tradiţional de opinii cu Joseph Borrel, preşedintele Parlamentului European, în prezenţa

Summitul şefilor de state şi de guverne a început, ieri după-amiază, la Bruxelles, prin schimbul tradiţional de opinii cu Joseph Borrel, preşedintele Parlamentului European, în prezenţa miniştrilor de externe ai UE. Prima sesiune de lucru a Consiliului, care s-a desfăşurat aseară, a avut pe agendă Proiectul de Concluzii pregătit de preşedinţia austriacă privind Constituţia europeană, capacitatea de absorbţie a UE, extinderea, poziţiile faţă de România, Bulgaria, Turcia, Croaţia şi alte state din Balcani, dar şi acţiuni concrete privind dezvoltarea economică, schimbările climaterice, mecanismele pentru managementul crizelor şi al dezastrelor.
În cadrul discuţiilor privind dezvoltarea unui sistem echilibrat de azil, au fost introduse Programe Regionale de Protecţie pentru Ucraina, Moldova şi Belarus. Ucraina aşteaptă în mod deosebit de la acest Consiliu un semnal privind viitorul său european. În timpul cinei cu miniştrii de externe, cancelarul Wolfgang Schussel a discutat despre viitoarele relaţii dintre UE şi Serbia, ţinând cont de ultimele dezvoltări în Muntenegru şi Kosovo şi posibilele răspunsuri ale diplomaţilor europeni în problema migranţilor, în special din ţările africane.
Dar subiectele cel mai dure de pe agenda acestui Consiliu sunt problema Constituţiei europene şi dezvoltarea instituţională a UE, nu numai din perspectiva viitoarelor valuri de extindere, ci pentru mai buna funcţionare a Uniunii. În acest cadru, deşi nu este public anunţată, se poate aştepta o avansare a discuţiilor în privinţa modului de funcţionare a serviciului diplomatic extern al UE şi viitoarea transferare a unei părţi a diplomaţilor statelor membre în cadrul unor ambasade ale Uniunii, ca un tot comun. În privinţa Constituţiei, salvarea este aşteptată din partea aripii austro-germane a Europei, Merkel şi Schussel având cele mai interesante şi puternice poziţii. Cancelarul Angela Merkel doreşte găsirea unei soluţii în cadrul preşedinţiei germane rotative a UE, în perioada ianuarie-iunie 2007. Cancelarul Wolfgang Schussel are propria sa idee, pe care ar dori-o însă propusă oficial de ţările- problemă Franţa şi Olanda, şi anume organizarea unui referendum simultan privind Constituţia în toate ţările UE. În acest fel s-ar rezolva elegant şi problemele legate de arhitectura instituţională a UE, ţinând cont că în cadrul Constituţiei sunt prevăzute aproape toate dorinţele oficialilor Uniunii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite