Liderii UE au părăsit Lahti fără siguranţa gazului de mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni au plecat de la summitul informal de la Lahti, Finlanda, cu mâna goală. Preşedintele rus, Vladimir Putin, prezent la discuţii, nu a cedat presiunilor liderilor europeni de a semna

Liderii europeni au plecat de la summitul informal de la Lahti, Finlanda, cu mâna goală. Preşedintele rus, Vladimir Putin, prezent la discuţii, nu a cedat presiunilor liderilor europeni de a semna carta energetică, garanta accesului ţărilor UE la resursele de petrol şi gaz ale ţării sale.
"Nu suntem împotriva principiilor enunţate în document, dar credem că anumite prevederi trebuie definite ceva mai clar", a spus Putin. De la criza energetică provocată de Moscova iarna trecută, Bruxelles-ul tot încearcă să găsească soluţii alternative la aprovizionarea cu combustibil a ţărilor membre ale comunităţii europene, recunoscând cu îngrijorare dependenţa de resursele de gaz şi petrol ruseşti. Summitul de Lahti a relevat şi o uşoară tensiune între Paris şi Berlin. Franţa şi Germania, care de obicei au în cadrul consiliilor poziţii comune, au avut de data aceasta păreri diferite despre abordarea lui Putin în ce priveşte chestiunea energetică. În timp ce Jacques Chirac a pledat pentru continuarea presiunii asupra Moscovei, cancelarul german Angela Merkel, care a semnat un contract avantajos cu Federaţia Rusă privind furnizarea de gaz, şi-a sfătuit colegii de summit să aibă mai multă încredere în Putin. Preşedintele polonez Lech Kaczynski a mers, surprinzător pentru evoluţia relaţiilor ţării sale cu Berlinul, pe aceeaşi linie cu Merkel.
Putin se teme de un conflict sângeros în Georgia
Putin a rămas ferm şi în privinţa acuzaţiilor primite din partea europenilor pentru abordarea chestiunii georgiene. "Spre nefericirea şi îngrijorarea noastră, lucrurile se îndreaptă spre o vărsare de sânge în zonă", a declarat liderul rus, acuzând Tbilisi de escaladarea conflictului în zonă prin dorinţa de a recupera teritoriile apropiate Moscovei, Abhazia şi Osetia de Sud, prin utilizarea forţei armate. "De vărsare de sânge... de acest lucru trebuie să-mi fie şi să vă fie teamă", şi-a avertizat Putin omologii din UE prezenţi la summit. Preşedintele georgian, Mihail şaakaşvili, a respins ideea unui război în Caucaz, calificând spusele lui Putin drept "absurde".

Băsescu: "Comisarul nu e prioritatea mea"
Summitul de la Lahti a însemnat pentru români doar creşterea suspansului în privinţa nominalizării comisarului european. După ce a participat la lucrările UE25, plus România şi Bulgaria, preşedintele Traian Băsescu i-a îndemnat pe ziarişti să citească Constituţia, pentru a vedea cine desemnează comisarul european din partea ţării. Tot după summit, Băsescu a subliniat că numirea comisarului nu e prioritatea lui. "Mi s-a părut că alţii şi-au declarat priorităţi, nu preşedintele României. Întrebaţi-i pe cei care au avut probleme de declaraţii", a spus el cu referire la premierul Tăriceanu, care promisese că anunţă numele candidatului român la CE vinerea trecută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite