Liderii G20 au discutat despre taxarea tranzacţiilor bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii G20 au discutat despre taxarea tranzacţiilor bancare
Liderii G20 au discutat despre taxarea tranzacţiilor bancare

Miniştrii de finanţe ai principalelor 20 de ţări dezvoltate şi emergente - G20 - au discutat despre posibilitatea taxării băncilor pentru tranzacţiile financiare efectuate, ca parte a unui plan mai amplu de redresare a stabilităţii financiare, idee combătută de FMI care a propus propria taxă, relatează agenţia AFP, citată de Reuters.

Propunerea privind introducerea aşa numite "taxe Tobin", a fost făcută de premierul Marii Britanii, Gordon Brown, dar a fost combătută de mai mulţi participanţi la summitul G20 ce a avut loc în Scoţia.

Impunerea unei astfel de taxe ar reprezenta punerea în aplicare a "taxei Tobin", numită astfel după laureatul premiului Nobel pentru economie James Tobin, care a avut această idee prin anii 70, ca formă de limitare a volatilităţii pieţelor de schimb, dar care nu a fost pusă niciodată în aplicare din motive tehnice, potrivit AFP.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a explicat, la rândul său, că "este de înţeles acum, cu această criză, să spunem că sectorul financiar, care poartă riscuri mai mari decât alte sectoare economice, trebuie să-şi plătească partea din aceste riscuri şi că este absolut greşit ca persoanele fizice sau companiile să îşi asume riscuri excesive, care să fie suportate apoi de comunitate".

El a mai spus, însă, că organizaţia sa a lucrat efectiv la un sistem numit "taxa FMI", acesta fiind un fel de primă de asigurare, cu atât mai importantă pentru băncile mai puţin reglementate, ce ar consta "într-un fond de rezervă care ar putea fi utilizat în caz de nevoie", potrivit AFP.

În schimb, un impozit pe tranzacţiile financiare, cum ar fi taxa Tobin, "este foarte dificil, într-adevăr imposibil" din punct de vedere tehnic, a precizat Strauss-Kahn.

El a adăugat că speră ca liderii G20 să ajungă la un consens în acest sens la următorul forum, din iunie 2010, ce va avea loc în Canada.

În plus, membrii G20 au fost de acord să adopte un program detaliat despre eliminarea măsurile actuale de stimulare a economiilor, primul pas urmând să fie anunţat la sfârşitul lui ianuarie, potrivit Bloomberg.

Miniştrii au ţinut să precizeze că "s-au îmbunătăţit condiţiile economice şi financiare, datorită măsurilor noastre coordonate împotriva crizei", dar au adăugat că "recuperarea este nesigură şi depinde de sprijinul politic", în condiţiile în care "nivelul ridicat al şomajului rămâne" o preocupare majoră, potrivit AFP.

Cât priveşte problemele de mediu, G20 nu a reuşit să ajungă la o concluzie comună, ca urmare a părerilor divergente dintre ţările dezvoltate şi cele emergente cu privire la sumele cu care trebuie să ajute ţările sărace să facă faţă schimbărilor climatice.

Drept urmare, membrii G20 au atras doar atenţia asupra necesităţii semnării unui "acord ambiţios" la Copenhaga, mai relatează AFP.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite