Licitaţie penală cu miză de milioane în armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un comision de 15.000 de euro, Floricel Vitan a promis că aranjează o licitaţie de trei milioane de euro. Omul de legătură al fostului colonel Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) la unitatea militară unde promitea că „rezolvă” licitaţia era căpitanul Nicolae Nicoară.

Colonelul (r) Floricel Vitan, judecat pentru trafic de influenţă, avea intrare la comandantul unităţii militare din Dej, generalul de brigadă Ioan Mureşan, dar şi la căpitanul Nicolae Nicoară, şeful Compartimentului Achiziţii din cadrul UM 02259. Acesta din urmă este cercetat într-un dosar disjuns din cel în care este judecat Floricel Vitan, pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie.
 
Nicolae Nicoară este bănuit că ar fi folosit informaţii ce nu erau destinate publicităţii ori a permis accesul la acestea informaţii unor persoane neautorizate, în speţă Floricel Vitan. Acesta a fost arestat pentru că le-a cerut reprezentanţilor Exclusiv Catering SRL un comision de 15.000 de euro pentru a „rezolva” adjudecarea unei licitaţii derulate de o unitate militară din Cluj-Napoca, unde suma pusă la bătaie era de trei milioane de euro.

Nicoară neagă

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că Vitan s-a recomandat reprezentanţilor Exclusiv Catering ca fiind colonel care a lucrat la preşedinţia României, pentru a lăsa o impresie cât mai bună. Acesta i-a promis patronului societăţii, Nicolae Mureşan, că îi garantează câştigarea licitaţiei: „Vă dau toate informaţiile astea, cine vinde, cum vinde, cam cu cât, pentru că pot să aflu, v-am spus asta ( ...) nu eu direct, printr-un om de acolo”.
 
Potrivit anchetatorilor, persoana de legătură la UM 02259 ar fi căpitanul Nicolae Nicoară, şeful Compartimentului de Achiziţii din cadrul unităţii militare şi membru în comisia de licitaţie. Vitan a purtat convorbiri telefonice cu Nicoară în 12 şi 16 februarie, zile în care a discutat şi cu patronul Exclusiv Catering, Nicolae Mureşan. Vitan a pus însă acest fapt pe seama „coincidenţei”, în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj. „Acest domn m-a contactat pentru a-mi prezenta o ofertă de articole sportive, de la o firmă la care este angajat”, a declarat pentru „Adevărul de Seară”  Nicolae Nicoară, negând astfel implicaţiile în acest caz.

Fostul colonel SIPA le-a promis celor de la firma de catering „intrare” la o altă licitaţie similară, în valoare de zece milioane de euro, de data aceasta la o unitate militară din Dej. „Păi, putem merge acolo chiar la direct, dar direct la Numărul Unu!”, se arată în conversaţia dintre Vitan şi patronul Exclusiv Catering. Inculpatul, susţin anchetatorii, a încercat să mascheze infracţiunea de trafic de influenţă printr-un contract de consultanţă în afaceri, între firma lui, SC Saneurovita SRL, şi SC Exclusiv Catering SRL.

Avertizat de o persoană necunoscută

Vitan i-a promis patronului Nicolae Mureşan că, în data de 16 februarie, îl va aduce pe „omul de legătură” de la UM  02259 pentru o discuţie, dar acesta a fost avertizat telefonic, de o persoană necunoscută, să nu ia legătură sub nicio formă cu reprezentantul firmei de catering. Potrivit rechizitoriului, identitatea bărbatului nu a fost, încă, descoperită. Suspicios, Vitan chiar a salvat numărul de pe care a fost apelat pentru a fi avertizat, sub denumirea de „DNA?”.

Avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Floricel Vitan, a declarat după revizuirea dosarului că acesta este pur speculativ. „Lucrurile sunt absolut comice, autodenunţătorul a fost audiat ca martor şi este şi în proces”. Acesta mai susţine că persoana care l-a avertizat pe Floricel Vitan să nu mai ia legătura cu patronul de la Exclusiv Catering este exact patronul firmei menţionate, Nicolae Mureşan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite