Licitaţia pentru Antibiotice Iaşi pleacă de la 136 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii estimează că preţul de adjudecare a companiei va fi cel puţin dublu faţă de cel iniţial AVAS a fixat preţul minim de unde va porni vânzarea Antibiotice Iaşi, singurul

Analiştii estimează că preţul de adjudecare a companiei va fi cel puţin dublu faţă de cel iniţial

AVAS a fixat preţul minim de unde va porni vânzarea Antibiotice Iaşi, singurul producător din industria farmaceutică ce a mai rămas în proprietatea şi administrarea statului. Ieri, autoritatea de privatizare a hotărât ca preţul de pornire a licitaţiei cu strigare să fie majorat cu cinci procente faţă de nivelul stabilit de evaluator.

Guvernul a decis ca vânzarea pachetului majoritar de acţiuni de la Antibiotice să se facă prin licitaţie cu strigare, această metodă fiind considerată ca fiind cea mai potrivită pentru accelerarea procesului de privatizare al companiei ieşene.

Preţul minim de pornire a licitaţiei cu strigare a fost stabilit la un nivel de 136 milioane de euro. Potrivit anunţului oficial al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), aceasta reprezintă valoarea societăţii la momentul vânzării, care a fost stabilită de către un evaluator independent, compania Darian Rom Suisse, selectat, conform legii de către societate.

Astfel, în 24 decembrie 2007, AVAS va publica în presa naţională şi internaţională anunţul de vânzare a pachetului de 53,0173% din acţiunile societăţii, iar în 14 ianuarie 2008 pot fi depuse ofertele, care vor sta în piaţă peste 80 de zile, dublu faţă de practica AVAS referitoare la prezenţa ofertelor în piaţă.

Potrivit calendarului de privatizare, investitorii pot depune documentele şi garanţia de participare la licitaţie în data de 17 martie 2008, iar pe 18 martie 2008 va avea loc licitaţia care va fi publică.

Un plus de valoare de 5%

În şedinţa de ieri, Colegiul Director al AVAS a hotărât mărirea preţului de pornire cu aproximativ 5% faţă de valoarea propusă de evaluator.

Astfel, preţul de pornire a licitaţiei va reprezenta un preţ pe acţiune de 2 RON, mai mare decât valoarea medie de tranzacţionare pe Bursă a Antibiotice din ultimele 12 luni care a atins nivelul de 1,8791 RON. "Preţul de pornire este foarte mic. Eu cred că se va adjudeca cel puţin la dublu. Acesta a fost, cred, şi motivul pentru care AVAS a plecat de la un preţ foarte mic, să fie competitiv şi să lase piaţa să dea o valoare.

Deşi are un potenţial fantastic, managementul de stat al Antibiotice nu a fost perfect, iar societatea are nevoie foarte mare de investiţii pentru retehnologizare, pentru intrarea pe noi pieţe sau recâştigarea unora, inclusiv cea românească, unde compania a pierdut teren din cauza importurilor de medicamente", a declarat, pentru "Adevărul", Adrian Simionescu, preşedinte SSIF Vienna Investment Trust.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite