Lichidarea lui Aslan Mashadov, un nou exercitiu-imagine al Kremlinului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Moscova, asasinarea, marti, 8 martie 2004, a presedintelui asa-numitei Republici Cecene Iskeria, Aslan Mashadov, si prezentarea, la postul de televiziune NTV, a cadavrului insangerat al liderului

La Moscova, asasinarea, marti, 8 martie 2004, a presedintelui asa-numitei Republici Cecene Iskeria, Aslan Mashadov, si prezentarea, la postul de televiziune NTV, a cadavrului insangerat al liderului cecen sunt considerate, in general, mari succese ale fortelor rusesti. in cursul operatiunii au mai fost capturati patru dintre colaboratorii sai cei mai apropiati: Vahit Murdasev, Vishan Hagimuratov, Iles Ilishanov si Saiderbek Iusupov. Cei cinci se aflau intr-un buncar din subsolul unei case din satul Tolstoi-Iurt, din raionul Groznenski. De asemenea, a mai fost capturata - pe langa arme, doua laptop-uri, casete video si statii radio - si arhiva personala a liderului cecen. Reactiile pe marginea evenimentului nu s-au lasat indelung asteptate. Daca presedintele Vladimir Putin, instiintat fiind de catre seful Serviciului Federal de Securitate, Nikolai Patrusev, s-a marginit sa ordone "continuarea expertizei" si sa declare ca participantii la operatiune "vor fi decorati", luarile de pozitie ale reprezentantilor elitei politice ruse acopera un diapazon destul de larg si merg de la aprobare totala a actiunii si pana la dezacordul fata de ea. Presedintele Dumei de Stat, Boris Grazlov, sustine ca "va fi mult mai bine", iar Mihail Grisankov, adjunctul presedintelui Comisiei de aparare din Duma de Stat, considera ca "moartea lui Mashadov va avea un efect pozitiv asupra situatiei din zona" si ca "exemplul dat cu Mashadov arata ca, mai devreme sau mai tarziu, orice terorist fie va fi capturat, fie va fi asasinat". Evident ca declaratiile autoritatilor locale cecene nu puteau fi altceva decat un ecou al celor de la Moscova. Seful Consiliului de Stat din Cecenia, Taus Giabrailov, considera ca "prin uciderea lui Mashadov, luptatorii ceceni au fost lipsiti de suportul ideologic. Astazi toti acei oameni care faceau apel la legitimitatea lui Mashadov si cereau initierea de tratative au ramas fara sprijin. De aceea cred ca asasinarea lui Mashadov se va rasfrange pozitiv asupra situatiei din Cecenia". Mult mai transant s-a dovedit a fi in declaratii vicepremierul cecen, Ramzan Kadarov, fiul presedintelui Ahmad Kadarov, asasinat de catre separatisti, anul trecut, la 9 mai. intr-un interviu acordat de catre Kadarov-junior ziarului "Komsomolskaia pravda", acesta a afirmat ca "trebuie sa multumim uneia dintre garzile de corp ale lui Mashadov, care, manuind neglijent arma, l-a impuscat pe liderul rebelilor ceceni".
Rafuiala intre clanurile cecene?
Potrivit insa unei informatii, aparuta pe site-urile cecene, exista o alta versiune a asasinarii lui Mashadov. Astfel, liderul separatist cecen ar fi fost ucis cu doua zile in urma de catre oamenii lui Ramzan Kadarov, acesta oferind o suma importanta de bani unui locuitor al satului, care i-a furnizat informatia privind locul unde se ascundea Mashadov. Abia dupa ce Ramzan Kadarov l-a ucis pe liderul cecen, el a anuntat fortele federale, rugandu-le pe acestea sa-si asume responsabilitatea pentru operatiune. Decizia lui Kadarov - se afirma in informatia de pe site-ul sus-mentionat - are la baza dorinta de a preveni o eventuala lupta intre clanuri. Amintim ca in lupta sa impotriva separatistilor ceceni, Moscova a mizat pe clanul Kadarov, care se afla intr-o disputa pe viata si pe moarte cu clanul condus de Mashadov.
Locul lui Mashadov va fi luat de un terorist
Un punct de vedere diametral opus a exprimat Ahmed Zakaev, emisarul in Europa al lui Mashadov. "Sunt ferm convins - a afirmat acesta intr-un interviu acordat in data de 8 martie postului de radio "Ecoul Moscovei" - ca urmarea va fi escaladarea terorismului in Cecenia si pe intreg teritoriul Rusiei, deoarece Mashadov era unul dintre liderii ceceni moderati, care a incercat pana in ultimul moment sa gaseasca, alaturi de Kremlin, o solutie pasnica pentru conflictul din Caucazul de Nord". A. Zakaev considera ca "din acest moment, pozitia acelor luptatori din tabara cecena, care cred ca nu se poate purta un dialog cu Kremlinul, se va consolida". intrebat fiind daca este posibil ca Samil Basaev sa preia functia detinuta de Mashadov, Zakaev a raspuns ca "Basaev nu este membru al Comitetului pentru Aparare si nu conduce nici una din structurile Republicii Cecene Iskeria, desi autoritatea sa este foarte mare". Ferindu-se sa dea un raspuns clar la intrebare, Zakaev a declarat ca numele celui care-i va urma in functie lui Mashadov va fi anuntat in zilele urmatoare. Directorul Institutului pentru strategie nationala, Stanislav Belkovski, un apropiat al Kremlinului, a declarat ieri agentiei de presa RIA Novosti ca "atentatele teroriste nu vor putea fi stopate prin asasinarea lui Mashadov". Mai mult, el considera ca influenta acestuia in Cecenia nu era nici pe departe atat de mare si, din acest motiv, evenimentele de ieri nu reprezinta altceva decat un exercitiu de imagine al Kremlinului, dornic sa arate ca politica promovata in Cecenia da rezultate. Atitudinea separatistilor ceceni ne va arata daca lichidarea lui Aslan Mashadov a fost sau nu un exercitiu de imagine al unui Kremlin, care, dupa atatia ani, nu a reusit inca sa-si formuleze o strategie clara in privinta Ceceniei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite