Liceu prădat de cataloage

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz fără precedent în învăţământul românesc. Un individ a reuşit săpătrundă în Liceul "Emil Racoviţă" din municipiul Vaslui, în noaptea de revelion, şi să sustragă 32 de cataloage

Caz fără precedent în învăţământul românesc. Un individ a reuşit săpătrundă în Liceul "Emil Racoviţă" din municipiul Vaslui, în noaptea de revelion, şi să sustragă 32 de cataloage din totalul de 37 existente în cancelarie. Liceul "Emil Racoviţă" este unul dintre unităţile de învăţământ cel mai bine cotate din municipiu, unde învaţă aproximativ 800 de elevi.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată că hoţul cunoştea foarte bine clădirea. Acestuia i-au trebuit 15 minute pentru a detaşa paginile celor 32 de cataloage, lasând copertele în cancelarie. Potrivit înregistrărilor video, hoţul a pătruns în liceu pe data de 1 ianuarie, în jurul orei 4.44, şi a părăsit clădirea la ora 4.59. În ciuda întunericului, s-a putut observa că individul este un bărbat masiv, purta un fes negru pe cap şi haine de culoare închisă.

Poliţiştii sunt convinşi că avea complici în afara clădirii, cu care a comunicat cât timp a "operat" în cancelarie. Cele cinci cataloage rămase, precum şi copertele celorlalte 32 au fost ridicate de poliţişti, ca, de altfel, şi amprentele.


Profesorii,în stare de şoc


Până la sfârşitul semestrului I, profesorii au misiunea să refacă toate cele 32 de cataloage furate. În cazul notelor, conducerea liceului susţine că reconstituirea nu va ridica prea multe probleme. În cazul absenţelor însă situaţia este ceva mai dificilă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui recunoscând că absenţele se pot considera "şterse cu buretele".


"Cu toţii am fost în stare de şoc. Zilele acestea, am întrunit consiliul de administraţie şi consiliul profesoral şi am stabilit cum vor reface situaţia şcolară a elevilor. Ne vom folosi de carnetele de note, lucrările scrise, portofoliile personale ale profesorilor, declaraţii pe proprie răspundere din partea elevilor. Situaţia şcolară va fi refăcută, nici nu îmi fac probleme! Aşteptăm ca poliţia să dea de urma infractorului. Sper să nu fie vorba de un elev de la liceul nostru", a declarat directorul Liceului "Emil Racoviţă", Anca Popa Anuşca.


Strategie pentru refacerea cataloagelor


Profesorii au găsit o metodă inedită de a reface situaţia şcolară. Având în vedere că elevii nu ştiu care sunt cataloagele rămase intacte, cadrele didactice le cer copiilor să-şi prezinte notele primite pe parcursul semestrului, invocând confruntarea cu catalogul. Cum elevii nu ştiu care sunt cataloagele neatinse, vor fi nevoiţi să spună adevărul despre situaţia lor şcolară. Profesorii vor confrunta şi carnetele de note, tezele, dar şi lucrările de control susţinute de elevi în cursul semestrului.

>> Situaţia şcolară va fi refăcută, nici nu îmi fac probleme! Aşteptăm ca poliţia să dea de urma infractorului"
Anca Popa Anuşca,
directorul Liceului "Emil Racoviţă"

Regulamentele şcolare nu prevăd sancţiuni

"Au mai fost cazuri în care s-a furat un catalog, s-au furat două, dar niciodată toate cataloagele unei şcoli", a precizat Zvetlana Preoteasa (foto), secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educaţiei. "Şi atunci când s-a mai întâmplat, vinovat a fost, de regulă, un elev cu probleme la învăţătură care fie a furat el catalogul clasei lui, fie a pus pe altcineva." Oficialii din Educaţie nu au precizat care sunt măsurile şi sancţiunile ce trebuie luate în astfel de cazuri.

ţn "Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar" scrie că "este interzis elevilor să distrugă documente şcolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole etc." (art. 112). Nu găseşti nicăieri indicaţii privind refacerea situaţiei şcolare - cum anume se realizează - şi nici informaţii despre ce anume îl paşte pe elevul care a furat un catalog sau mai multe.

Nici "Regulamentul privind regimul juridic al actelor de studii şi al documentelor de evidenţă şcolară în învăţământul preuniversitar" nu e mai darnic în informaţii: "Catalogul clasei este document cu termen de păstrare permanent. Scoaterea catalogului din unităţile de învăţământ este interzisă" (art. 16). Secretarul de stat Preoteasa admite că aceste cazuri n-au fost "prinse" în regulamente.

Ea a mai declarat: "Oricum, în orice situaţie în care o şcoală e spartă şi se fură ceva din şcoală - televizor, document şcolar -, e de competenţa poliţiei, nu de competenţa noastră. Evident, inspectoratul şcolar trebuie să monitorizeze situaţia şi, doar dacă se dovedeşte că anumiţi elevi sau profesori sunt implicaţi, abia atunci putem interveni. Documentele unei instituţii, indiferent că e şcoală din nu ştiu ce comună sau orice altă instituţie, trebuie păzite de autorităţi". (Florentina Ţone)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite