Libia negociază eliberarea infirmierelor bulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiul cel mare al lui Gadhafi, Seif el-Islam, cere bani pentru familiile copiilor infectaţi cu HIV Fiul cel mare al liderului libian Muammar Gadhafi, Seif el-Islam, a acordat un interviu

Fiul cel mare al lui Gadhafi, Seif el-Islam, cere bani pentru familiile copiilor infectaţi cu HIV

Fiul cel mare al liderului libian Muammar Gadhafi, Seif el-Islam, a acordat un interviu cotidianului bulgar "24 Ceasa", în care dezvăluie planul de eliberare a infirmierelor condamnate la moarte, propus de Tripoli la Berlin şi la Paris.

Principala condiţie: familiile victimelor infestate cu HIV să primească indemnizaţii. Seif el-Islam a solicitat, de asemenea, eliberarea unui ofiţer libian condamnat pe viaţă în Marea Britanie pentru implicarea în atentatul de la Lockerbie asupra unui avion al companiei americane Pan Am, în 1988.

Considerat drept succesorul liderului libian, el-Islam a dat asigurări că cele cinci infirmiere bulgare şi medicul palestinian condamnaţi la moarte, în urma acuzaţiilor că ar fi infestat cu virusul HIV peste 400 de copii într-un spital libian, nu vor fi executaţi. "Garantez că nu le vom executa. Credeţi-mă, ne apropiem de o soluţie. Libia nu este Irak", a declarat fiul cel mare al lui Muammar Gadhafi, făcând aluzie la execuţia fostului preşedinte irakian Saddam Hussein. El a cerut în schimb eliberarea ofiţerului libian Abdel Basset Ali al-Megrahi, condamnat la închisoare pe viaţă, în ianuarie 2001, pentru atentatul de la Lockerbie, în care şi-au pierdut viaţa 270 de persoane, pe motiv că este nevinovat. Condamnarea la moarte a infirmierelor a fost criticată de comunitatea internaţională, care a avertizat că gestul ar putea compromite procesul de normalizare a relaţiilor dintre Libia şi Uniunea Europeană. Parlamentul European a cerut, săptămâna trecută, Libiei, să anuleze sentinţa celor şase cadre medicale. Mai mulţi oameni de ştiinţă au apreciat că acuzaţii sunt nevinovaţi şi că epidemia de SIDA a fost provocată de lipsa de igienă din spitalele libiene.

Cine este "negociatorul" de la Tripoli

Şcolit în Occident, Seif el-Islam Gadhafi, în vârstă de 35 de ani, este considerat un reformator, dar şi un posibil succesor al tatălui său. El a mai fost implicat în astfel de negocieri, cum ar fi cea din 2001, de eliberare a ostaticilor din insula filipineză Jolo din mâinile grupării islamiste Abu Sayyaf. Nu întotdeauna a avut succes. Bagdadul i-a refuzat serviciile când a dorit să medieze în afacerea prizonierilor kuweitieni reţinuţi în Irak în 1992. Acum este liderul Fundaţiei de binefacere Gadhafi, şi din această poziţie este implicat în negocierile internaţionale pe tema infirmierelor bulgare. În 12 martie 2003, acelaşi Seif el-Islam Gadhafi i-a remis o scrisoare lui Solomon Passi, pe atunci ministru de externe al Bulgariei, prin care solicita Sofiei să-şi revizuiască poziţia proamericană în contextul crizei irakiene, menţionând că, prin aceasta, ar putea influenţa situaţia asistentelor reţinute. Seif el-Islam nu este singurul care nutreşte speranţa că va urma la conducerea Libiei. Cel de-al doilea fiul al lui Gadhafi, El Said, fotbalistul, visează şi el la acelaşi lucru. Este licenţiat, ofiţer superior în armata tatălui său şi este bine văzut în lumea arabă. Cel mai discret este mezinul Motassim Billah, de profesie medic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite