Libia - de la "oaia neagra" a lumii, la tara curtata de "greii" Vestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cand, la 1 septembrie 1969, regele Idris I al Libiei (tara cu 1.775.500 kmp) a fost rasturnat de un grup de tineri ofiteri condus de colonelul Moammer al Kadhafi, ziarele au consemnat evenimentul,

Cand, la 1 septembrie 1969, regele Idris I al Libiei (tara cu 1.775.500 kmp) a fost rasturnat de un grup de tineri ofiteri condus de colonelul Moammer al Kadhafi, ziarele au consemnat evenimentul, opinand ca noul regim s-ar putea sa nu dureze mult, stiind ca in multe tari arabe schimbarile la ,varf" erau o moda. Insa, in acest caz, n-a fost sa fie asa. Kadhafi (al carui nume se scrie in 17 feluri, toate corecte!) este la putere si azi si tot cu gradul de colonel. Nu e mai putin adevarat ca, intre timp, si tara lui a traversat un adevarat ,desert". Colegii sai din 1969 ,s-au pierdut" pe drum din varii motive, iar Kadhafi s-a impus pe scena internationala prin diverse initiative, nu numai politice, adesea insolite. De pilda, din initiativa lui, numele tarii a devenit Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista, acesta explicand optiunile pentru apartenenta araba, caracterul ei socialist si revolutionar. Si pe plan arab s-a dovedit un lider imprevizibil. In 1973, a promis Egiptului si Siriei sprijinul avioanelor Mirage in ,razboiul Yomm Kippur", dar, in momentul declansarii lui, el a plecat... in desert sa se roage! A propus unirea Libiei cu Egiptul, Tunisia, Sudanul, Siria ori Marocul. A sprijinit miscarea islamista pana si in Filipine (Frontul Moro), si gruparile palestiniene, inclusiv radicale. S-a alaturat ,frontului arab al refuzului" dialogului cu Israelul si a ajutat miscarea terorista internationala. Mai mult, agentii libieni au provocat tragedia aviatica de la Lockerbie, soldata cu 270 de victime, eveniment ce a dus la izolarea Libiei pe plan international si la supunerea ei unui embargo extern, dupa ce Administratia Reagan efectuase (aprilie 1986) raiduri punitive la Tripoli si Benghazi. Masurile si tactica adoptate ulterior de Kadhafi au dus la dezincriminarea Libiei si la o batalie pentru contracte economice cu ea, date fiind uriasele bogatii in gaze si petrol.
Specialistii romani - pretuiti si regretati
In ultima vreme, la Tripoli au fost, pe rand, aproape toti "greii" Vestului. Practic, este vorba de o schimbare la fata cu 180 de grade, aproape unica pe plan international. Pana in 1989, Bucurestiul si Tripoli au avut relatii politice si economice foarte stranse, numerosi tineri libieni au studiat in tara noastra. In Libia, Arcomul ori alte firme (inclusiv de imbunatatiri funciare) au avut mari santiere. La Tripoli, un intreg cartier e construit de romani, tot acolo activau numerosi specialisti romani in extractia petrolului, agronomie si imbunatatiri funciare. Ani la rand, la spitalul din Gharyan au slujit medici si asistente din Romania. Cu totii au fost foarte pretuiti, iar azi sunt regretati. Pe ruta Tripoli-Bucuresti, cursele erau arhipline. Nicolae Ceausescu si Moammer Kadhafi au facut schimbari de vizite reciproce, una dintre cele ale liderului libian la Bucuresti avand si un incident neplacut, cand un important membru al delegatiei lui s-a impuscat la vanatoare, la Sinaia. Si Ceausescu a patit-o la ultima lui vizita la Tripoli, cand Kadhafi a intarziat serios la convorbirile oficiale, intrucat plecase la cortul lui din desert... sa se roage. In fine, de-a lungul anilor, Libia a acumulat o importanta datorie fata de Romania, peste 100 milioane de dolari, care n-a fost recuperata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite