Libertatea presei încaieră PSD şi PDL la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polemică Eurodeputaţii PSD şi PDL au mutat la Bruxelles disputa legată de introducerea presei printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale.

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a declarat, ieri, pentru „Adevărul” că Uniunea Europeană ar putea cere în mod oficial retragerea din Strategia de Apărare adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAŢ) a textului în care se vorbeşte despre mass-media ca vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.

El a explicat că Uniunea ar putea avea o astfel de reacţie deoarece textul cu pricina încalcă legislaţia comunitară. În situaţia în care Uniunea va decide să ceară  României să renunţe la textul în cauză, iar acest lucru nu se întâmplă, atunci se poate ajunge la declanşarea procedurii de infringement.

Victor Boştinaru a vorbit, luni, în plenul Parlamentului European despre derapajele nedemocratice împotriva presei din România, Italia şi Ungaria, care au culminat cu trecerea mass-media, de către administraţia Băsescu, în rândul ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale. Discursul eurodeputatului PSD i-a iritat pe democrat-liberali.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda l-a ironizat pe Boştinaru spunând că “unii politicieni de la PSD nu au prea multă activitate în PE şi vor să rupă gura târgului în România cu declaraţii sforăitoare la adresa lui Traian Băsescu". Şi deputatul PDL Raluca Turcan a sărit să-l taxeze pe Boştinaru, a cărui declaraţie a calificat-o drept începutul unei “campanii a PSD de de intoxicare a mediilor de la Bruxelles”.

“Fie Raluca Turcan nu înţelege de ce România este membră a Uniunii Europene, fie nu înţelege că o asemenea încălcare gravă a unei valori fundamentale a Uniunii precum libertatea presei nu poate rămâne nesancţionată”, a replicat Boştinaru.

Eurodeputatul social-democrat a mai menţionat că un grup de jurnalişti din trustul de presă Intact au trimis Parlamentului European o petiţie în care cere intervenţia Comisiei Europene după ce mass-media a fost inclusă printre ameninţările la adresa securităţii naţionale. “Petiţia va fi adusă la cunoştinţa coordonatorilor grupurilor politice din PE săptămâna viitoare, iar dezbaterea propriu-zisă va avea loc în luna septembrie”, a precizat Boştinaru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite