Liberalii îi cer lui Băsescu republică parlamentară şi retragerea legilor "securiste"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

preşedintelui Traian Băsescu, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, desecretizarea celor şase proiecte de lege privind siguranţa naţională, trimise recent de CSAT parlamentului. Tăriceanu

preşedintelui Traian Băsescu, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, desecretizarea celor şase proiecte de lege privind siguranţa naţională, trimise recent de CSAT parlamentului. Tăriceanu va exprima, astfel, poziţia oficială a PNL faţă de acest subiect. Liberalii au anunţat deja că lucrează la un set propriu de acte normative pe aceeaşi temă. Vicepreşedintele Comisiei senatoriale de apărare, Norica Nicolai, a declarat, ieri, tranşant, că PNL şi-a stabilit câteva principii minimale faţă de prevederile textelor venite de la Cotroceni, care sunt "de nenegociat". "Nu vom accepta niciodată ca, printr-o lege, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să fie restrânse. Nu credem că siguranţa naţională trebuie să fie un pretext pentru încălcarea drepturilor individuale, pentru că acest lucru pune în pericol statul de drept (...) Nu vom fi sub nicio formă de acord ca, în dispreţul Constituţiei, în România să fie cetăţeni deasupra legii, care să scape nepedepsiţi dacă atentează la drepturile civile", a precizat Nicolai. Senatorul a adus un exemplu în acest sens, arătând că este inacceptabil ca un ofiţer al serviciilor speciale să nu fie condamnat pentru omor din culpă dacă, în timpul exercitării mandatului, produce un accident mortal.
O altă prevedere din pachetul cu pricina care îi nemulţumeşte pe liberali este, potrivit Noricăi Nicolai, cea referitoare la achiziţiile publice din domeniul militar, liderul PNL precizând că, în acest domeniu, ar trebui să fie introdusă obligativitatea unui aviz de oportunitate din partea parlamentulului. Pe de altă parte, conducerea liberală l-a mandatat pe premier să susţină, la discuţiile de astăzi cu şeful statului, necesitatea modificării Constituţiei, care are ca principale obiective introducerea republicii parlamentare ca formă de guvernământ, instituirea votului uninominal sau pătrarea unui Legislativ bicameral, cu o diferenţiere clară a atribuţiilor celor două Camere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite