Liber la tranzacţiile cu aur la Bursa din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele derivate cu metalul galben vor creşte lichiditatea pieţei la termen cu circa 10% în anul 2007 Contractele derivate având ca activ suport raportul dolar/aur pot fi

Contractele derivate cu metalul galben vor creşte lichiditatea pieţei la termen cu circa 10% în anul 2007

Contractele derivate având ca activ suport raportul dolar/aur pot fi tranzacţionate, începând de astăzi, şi la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS). Mărimea contractului futures SIBGOLD este de o uncie (31,10 grame), iar pasul de tranzacţionare - 0,10 dolari.

Cu toate că piaţa aurului a devenit, cel puţin în ultimul an, foarte volatilă, reprezentanţii Bursei sibiene mizează pe apetitul pentru risc al investitorilor români şi spun că derivatele pe aur vor mări semnificativ lichiditatea pieţei la termen. "Sperăm ca, pentru început, lichiditatea Bursei să crească cu 5% după introducerea acestor derivate, iar la sfârşitul anului să avem o apreciere de cel puţin 10%", apreciază Teodor Ancuţa, preşedintele BMFMS.

Investiţia minimă este de 200 de lei

Pentru a tranzacţiona un contract, marja minimă de care un investitor are nevoie este de 200 de lei. "Volumul contractului tranzacţionat pe piaţa autohtonă va fi de o uncie, şi nu de 100 de uncii, cât are în spate un contract pe pieţele internaţionale. Am optat pentru această variantă tocmai pentru ca investitorul să nu blocheze o sumă foarte mare de bani", explică Ioan Aleman, reprezentantul Departamentului de dezvoltare produse noi în cadrul Bursei sibiene. Limita maximă de oscilaţie zilnică a preţului va fi de +/-150 de lei.

Dacă până acum un an, plasamentele în aur reprezentau o plasă de siguranţă în caz de turbulenţe pe pieţele externe de capital, în momentul de faţă, metalul galben devine tot mai atractiv pentru profiturile mari aduse într-o perioadă scurtă de timp. "Volatilitatea ridicată, marcată, de exemplu, printr-o variaţie de 34% a cotaţiei aurului într-o singură lună în 2006, indică faptul că este un moment favorabil pentru speculaţii pe acest segment. În plus, investitorii români pot face arbitraje între piaţa autohtonă şi cele internaţionale", spune Aleman.Dacă până în urmă cu câţiva ani aurul putea fi tranzacţionat doar de către investitori instituţionali, pe pieţele futures dedicate metalelor, în prezent, metalul galben a devenit un activ suport la ordinea zilei pentru contractele futures.

Speculatorii vor domina piaţa

"Aurul este un instrument tranzacţionat frecvent pe pieţele internaţionale şi poate fi folosit de investitori ca refugiu în momentele în care mărfurile sau valutele sunt slăbite de contexte economice şi politice nefavorabile. Aproape în totalitate vom avea, probabil, speculatori care vor încerca să intuiască trendul preţului unciei, în funcţie de mişcările internaţionale", susţine Cristian Tudorescu, directorul Departamentului de analiză Vanguard.

Pe pieţele externe, pentru un cont care include unu sau două loturi în portofoliu, este nevoie de minimum 2.000 de dolari. "Pentru un spaţiu de manevră mai mare, investiţia necesară este de cel puţin 10.000 de dolari", susţine Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. Analistul este însă sceptic în ceea ce priveşte succesul acestui tip de derivate pe piaţa autohtonă. "Analogia cu evoluţia contractului futures euro/dolar la Bursa din Sibiu mă determină să apreciez că nici contractele pe aur nu vor avea un impact foarte mare", spune Iulian Panait.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite