Liber la fondurile UE!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are de aplicat şapte programe operaţionale pentru îndeplinirea obiectivului "Convergenţă" La Bucureşti a fost semnat, ieri, acordul privind Cadrul Strategic Naţional de

România are de aplicat şapte programe operaţionale pentru îndeplinirea obiectivului "Convergenţă"

La Bucureşti a fost semnat, ieri, acordul privind Cadrul Strategic Naţional de Referinţă (CSNR) - documentul pe baza căruia România va primi de la UE în următorii şapte ani, în total, 19 miliarde de euro. Pentru cinci dintre programele operaţionale, "banii vor veni în următoarele zile, poate într-o săptămână sau două", a anunţat comisarul european pentru politici regionale, Danuta Hubner.

Programele operaţionale pentru Convergenţă prevăd finanţări pentru domenii precum Creşterea competitivităţii economice, Transport, Mediu, Dezvoltarea resurselor umane, Asistenţă tehnică, Regional şi Dezvoltarea capacităţii administrative. Comisia Europeană a aprobat, ieri, cinci dintre aceste programe operaţionale, alte două urmând să fie aprobate până în septembrie 2007. "România este una dintre primele ţări pentru care s-a reuşit finalizarea negocierii pentru majoritatea programelor operaţionale", a declarat Danuta Hubner, cu ocazia semnării Acordului dintre Guvernul României şi Comisia Europeană privind CSNR. Acordul reprezintă documentul de bază pentru alocarea fondurilor structurale şi de coeziune, în valoare totală de 19,6 miliarde de euro. Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeană pe 25 iunie. Acest document face legătura între priorităţile naţionale de dezvoltare şi cele europene, pe baza cărora România a elaborat cele şapte programe operaţionale sectoriale. Conform priorităţilor evidenţiate în cele şapte programe, România va putea crea proiecte prin care să absoarbă cele 19,67 miliarde euro alocate de Comisia Europeană.

Pe parcursul anului 2007, România va primi şase la sută din totalul sumelor alocate pentru dezvoltarea statelor membre, a mai precizat Danuta Hubner.

Priorităţile UE: cooperarea, inovaţiile şi capitalul uman

"Politica de coeziune a Uniunii Europene are trei priorităţi principale pentru dezvoltarea statelor nou-aderate. Este vorba despre conexiunea unor domenii precum mediu, energie, infrastructură, comunicaţii, despre inovaţie - care trebuie dezvoltată pentru a putea face faţă competiţiei de pe piaţa globală - şi despre educaţia şi formarea oamenilor", a afirmat comisarul european.

Danuta Hubner a mai precizat că în Uniunea Europeană se vor menţine şi în viitor diferenţele majore între economiile unor state membre faţă de altele.

Elaborarea ghidurilor solicitantului a devenit o urgenţă

Vestea semnării Acordului privind cadrul strategic a fost primită cu bucurie în rândurile oamenilor de afaceri şi posibililor beneficiari.

Însă pentru a avea siguranţa că fondurile vor fi accesate va fi nevoie de elaborarea proiectelor după un ghid al solicitantului (pentru fiecare program operaţional în parte). Or, până în prezent, niciunul din aceste programe nu e însoţit de vreun ghid.

"Manualul" de accesare - în care sunt descrise detaliat procedurile şi documentaţiile necesare - trebuie elaborate de către Unităţile de Management, instituţii care funcţionează pe lângă ministerele de resort ce se ocupă de respectivele programe - Mediu, Transporturi, Finanţe, Muncă, Dezvoltare etc.

Potrivit specialiştilor care au prezentat pe larg programele operaţionale, acestea prevăd că fiecare proiect în parte ar putea beneficia de finanţări cuprinse între 50% şi 80% din valoarea totală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite