Libanul, din nou în stare de şoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al cincilea membru al influentei familii creştine Gemayel - asasinat

Cedrilor", el este a şasea personalitate antisiriană ucisă după februarie 2005. Au fost decretate trei zile de doliu naţional, ceremoniile prevăzute pentru a marca a 63-a aniversare a proclamării independenţei (22 noiembrie) fiind anulate.
Ministrul Pierre Gemayel a fost împuşcat marţi, la prânz, chiar în circumscripţia sa electorală, Jdeide, de la nord de Beirut. Se afla la volanul maşinii proprii, când două automobile i-au tăiat calea şi l-au blocat. Apoi, trei indivizi au descărcat automatele în direcţia lui, cel puţin zece gloanţe atingându-i capul. Garda sa de corp a fost ucisă pe loc, în timp ce el a fost dus la spitalul Saint-Joseph din Beirut, unde a decedat. Imediat după aflarea veştii, în zonele creştine au avut loc manifestaţii spontane de condamnare a asasinilor şi celor aflaţi în spatele lor. Armata a primit ordin să ocupe principalele puncte din Beirut, în vreme ce autorităţile au decretat trei zile de doliu naţional, stabilind ca funeraliile naţionale să aibă loc azi, la prânz.
O familie martiră
Pierre Gemayel, 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii, fiind considerat noua stea în ascensiune a creştinilor maroniţi din Liban, care reprezintă azi circa 35 la sută din cei patru milioane de locuitori ai ţării. El era cel mai tânăr deputat din ţară, fiind ales în 2000 şi reales în 2005. În Liban, familia Gemayel este una dintre cele mai influente, ea dând politicieni marcanţi. Astfel, bunicul lui, pe care-l chema tot Pierre, a fost fondatorul Partidului Falangist. Amin Gemayel, tatăl lui, a fost preşedinte al ţării între 1982 şi 1988, în vreme ce Bechir, fratele tatălui său, a fost asasinat în septembrie 1982, la câteva zile după ce fusese ales preşedinte. Potrivit Pactului Naţional din 1943, în Liban, preşedintele e ales din sânul comunităţii creştin-maronite, premierul provine din rândul musulmanilor sunniţi, iar preşedintele parlamentului, dintre şiiţi. Dispariţia sa, în plină criză politică generată de demisia miniştilor care reprezentau Hezbollah şi Amal, ar putea accentua serios această criză. Membru al coaliţiei politice parlamentare "14 martie" (antisiriană), el este primul reprezentant al guvernului Fuad Siniora care a fost asasinat. Marcat profund de această nouă tragedie a familiei sale şi îndeosebi de pierderea fiului său, Amin Gemayel le-a cerut libanezilor să fie calmi, să se roage şi să nu reacţioneze prin violenţă. Totodată, el a evocat lista reprezentanţilor familiei sale morţi în condiţii tragice, pe care se află nepoţii săi, Amin Assuad şi Manuel Gemayel, nepoata lui, Maya, fratele lui Bechir, iar acum fiul lui, Pierre.

Şase atentate în 22 de luni
În Liban, în ultimele 22 de luni au avut loc şase atentate ce au vizat importante personalităţi antisiriene
* 14 februarie 2005. Fostul premier Rafik al-Hariri şi alte 22 de persoane sunt ucise. Basil Fuleihan, fost ministru al economiei, rănit grav în urma atentatului, a murit după două luni.
* 2 iunie 2005, Samir Kassir, ziarist de orientare antisiriană, este ucis la Beirut, în explozia unei bombe în maşina sa.
* 21 iunie 2005, George Hawi, fost lider al Partidului Comunist şi critic al Siriei, este asasinat după explozia unei bombe amplasate în maşina sa.
* 12 iulie 2005, Elias al-Murr, ministrul apărării, este ucis în urma exploziei unei maşini.
* 25 septembrie 2005, May Chidiac, creştină, ziaristă de televiziune, este grav rănită.
* 12 decembrie 2005, Gebran Tueni, parlamentar antisirian, magnat al presei libaneze, este ucis în explozia unei bombe amplasate în maşina lui.

Siria, principalul suspect
Siria este implicată în asasinarea lui Pierre Gemayel, a declarat la CNN liderul majorităţii parlamentare din Liban, Saad al-Hariri. "Credem că mâna Siriei este peste tot", a afirmat Hariri, fiul fostului premier ucis Rafik Al-Hariri. În ce o priveşte, Siria a condamnat acest asasinat. "Siria condamnă cu putere asasinatul", a relatat agenţia oficială de presă SANA. De asemenea, ambasadorul sirian la ONU a declarat că "Israelul a comis această crimă odioasă" şi a respins alegaţiile SUA privind implicarea ţării sale în această crimă.

Comunitatea internaţională condamnă atentatul
Marile capitale occidentale, ONU, UE, Rusia, Siria, ţările arabe moderate şi Israelul au condamnat cu fermitate atentatul care a costat viaţa lui Pierre Gemayel. ONU. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a condamnat cu "vigoare" asasinatul "comis cu sânge rece".
Franţa. Preşedintele Jacques Chirac a apreciat drept "odios atentatul" şi a cerut "descoperirea şi pedepsirea" vinovaţilor.
Preşedinţia finlandeză a UE a apreciat că "asasinarea brutală a ministrului Pierre Gemayel" survine "între-un context politic şi aşa deja extrem de tensionat, în Liban".
SUA au calificat asasinatul drept un "act de terorism" şi au promis tot sprijinul actualului guvern condus de Fouad Siniora şi au acuzat Siria de implicarea în atentat.
Rusia şi-a exprimat "îngrijorarea" faţă de tragedia de la Beirut, prin vocea ministrului său de externe.
Marea Britanie. Tony Blair a condamnat "energic" asasinatul "lipsit de orice justificare". Israel. Premierul Ehud Olmert şi-a exprimat speranţa că acest asasinat nu va destabiliza regiunea.
Egipt. Preşedintele Hosni Mubarak a lansat un apel la dialog în Liban, cerând, totodată, evitarea disensiunilor după asasinarea lui Pierre Gemayel.
Iordania. Regele Abdullah al II-lea a condamnat asasinarea ministrului libanez al industriilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite