Libanul - supus blocadei totale, Gaza - în ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până ieri, la prânz - peste 100 victime, dintre care foarte mulţi copii

Hezbollah a fost promptă şi de amploare. Practic, zona respectivă a plonjat în stare de război, fapt subliniat de marile ziare ale lumii, care nu se sfiesc să evoce implicaţiile grave şi pericolul ca situaţia să degenereze şi mai mult.
Evoluţia evenimentelor a luat prin surprindere multe cancelarii, dat fiind că represaliile israeliene în Liban au dublat pe cele din Fâşia Gaza, unde, miercuri, s-a înregistrat cea mai sângeroasă zi din ultima vreme. Pe lângă cele 27 de victime înregistrate, între care mulţi copii, au fost distruse noi imobile, între ele aflându-se şi ministerul de externe palestinian.
Răpirea spectaculoasă a celor doi militari israelieni de către gruparea şiită proiraniană Hezbollah a mutat centrul atenţiei asupra Libanului. Aceasta întrucât, în acţiunea respectivă au mai fost ucişi opt militari israelieni, ceea ce, pentru Israel, a însemnat o nouă lovitură. În atare împrejurări, reacţia guvernului Olmert nu s-a lăsat aşteptată. După ce, miercuri, avioanele israeliene au survolat Beirutul într-o demonstraţie de forţa, au fost rechemaţi sub arme 5.000 de rezervişti şi trimişi în nordul ţării. În continuare, în timp ce guvernul s-a reunit de mai multe ori, Tsahal şi-a extins aria de acţiune: a fost bombardat aeroportul internaţional din Beirut, au fost distruse peste 12 poduri şi s-au efectuat zeci de raiduri în urma cărora 53 de civili, între care 15 copii, au decedat. Liniile telefonice fixe dintre Beirut şi sud au fost întrerupte. Ieri, Libanul era supus unei blocade totale.

Hezbollahul - stat în stat
La Beirut, şi guvernul libanez s-a întrunit în şedinţe succesive. În primul rând, s-a precizat că acţiunea Hezbollahului n-a fost comunicată în prealabil, aşa cum mişcarea n-a avut aprobarea pentru cele 60 de rachete Katiuşa ce le-a tras asupra nordului Israelului. Acţionând, ca şi în trecut, ca un stat în stat, Hezbollahul a creat mari probleme guvernului libanez, care a cerut armistiţiu imediat, apreciind că situaţia actuală se datorează implicării Siriei. Reacţia israeliană a fost apreciată drept supradimensionată de unii experţi, diplomaţi şi oameni politici. Marile cancelarii ale lumii - şi în primul rând Washingtonul - cer părţilor să "dea dovadă de reţinere". Situaţia pare să scape de sub control într-un moment în care nu se ştie cine şi cum ar putea prelua frâiele. Altfel, Orientul Mijlociu va fi iarăşi în război.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite