Leul a atins minimul ultimelor 6 luni şi jumătate faţă de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul a atins minimul ultimelor 6 luni şi jumătate faţă de euro
Leul a atins minimul ultimelor 6 luni şi jumătate faţă de euro

Leul a atins, ieri, minimul ultimelor şase luni şi jumătate faţă de euro, după ce Guvernul a pierdut votul de încredere al Parlamentului, punând în pericol reformele la care s-a angajat România în acordul cu FMI, titrează Bloomberg.

Moneda naţională a pierdut 0,3%, ajungând, după anunţul privind adoptarea moţiunii de cenzură, la o cotaţie de 4,2935 lei pentru un euro, cel mai mic nivel din 25 martie. În final, cursul de referinţă anunţat de BNR a urcat cu aproape un ban (0,13%), până la 4,2897 lei pentru un euro.

„Criza politică dăunează, în mod evident, leului, mai ales că un Cabinet interimar va avea puteri limitate şi ar putea eşua în implementarea legislaţiei esenţiale în îndeplinirea acordului cu FMI”, a declarat Elisabeth Andreew, broker al Nordea Markets din Copenhaga.

România riscă scăderea ratingului de ţară şi, în mod concret, a calificativelor privind bonitatea statului. Standard & Poor’s a atribuit ţării noastre, la 6 octombrie, un nou calificativ – „3” – ce măsoară capacitatea unei ţări de a-şi plăti datoriile în monedă străină, în cazul în care statul intră în incapacitate de plată.

Din şapte trepte de ierarhizare a bonităţii, ţara noastră se plasează la al patrulea prag, cel mai bun fiind „1+“, iar cel mai slab „6“.

Concret, acest lucru înseamnă o capacitate de returnare a creanţelor între 50% şi 70%. Analiştii S&P apreciază că incapacitatea României de a respecta prevederile acordului cu FMI ar duce la o depreciere a leului şi, pe cale de consecinţă, o scădere a rezervelor BNR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite