Leul puternic forţează schimbarea structurii exporturilor româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprecierea puternică a leului în acest an îi forţează pe micii producători să iasă din afaceri şi afectează exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adăugată scăzută precum

Aprecierea puternică a leului în acest an îi forţează pe micii producători să iasă din afaceri şi afectează exporturile, mai ales pe cele de bunuri cu valoare adăugată scăzută precum textilele, arată o analiză Reuters.
Moneda românească a urcat cu 7% faţă de euro de la începutul acestui an, după o creştere de 10% în 2006, expunând sute de exportatori locali unor pierderi puternice.

O mare parte a producţiei româneşti se bazează încă pe tehnologii învechite, din perioada comunistă şi se concentrează pe bunuri de bază precum textilele, care pot fi fabricate la costuri mici, dar sunt sensibile la mişcările de preţ, mai scrie Reuters. "Câteva sute de exportatori vor finaliza procedurile de faliment în decembrie", a spus şeful Asociaţiei Române a Exportatorilor şi Importatorilor, Mihai Ionescu.

Reprezentanţii industriei au cerut, în repetate rânduri, băncii centrale, să intervină pentru a slăbi leul. Cu toate acestea, banca a fost reticentă la intervenţii, deoarece moneda puternică ajută la menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut. "Impactul este mult mai mare. Exportatorii vor pierde 25 milioane de euro pe lună la fiecare apreciere a leului cu 1%", a adăugat Ionescu.

Economiştii avertizează că deficitul ar putea provoca prăbuşirea leului, în cazul în care investiţiile străine din România se împuţinează sau pieţele globale îşi pierd interesul pentru economiile emergente.
Aceştia au mai spus că exportatorii dau deja semne de modernizare a producţiei într-o încercare de a depăşi concurenţa din partea pieţelor mai ieftine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite