Leul pierde 1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb al monedei naţionale a urcat, ieri, la 3, 3995 lei/euro, cu aproape patru bani mai mult decât nivelul raportat de Banca Naţională a României (BNR) la sfârşitul săptămânii

Cursul de schimb al monedei naţionale a urcat, ieri, la 3, 3995 lei/euro, cu aproape patru bani mai mult decât nivelul raportat de Banca Naţională a României (BNR) la sfârşitul săptămânii trecute. Motivul acestei deprecieri ţine de creşterea aversiunii faţă de risc a investitorilor străini, evoluţie care a putut fi observată la valutele din toată regiunea central-europeană.

Asta pentru că ieri, principalele burse internaţionale au înregistrat scăderi ample, pe fondul crizei creditelor ipotecare "subprime" din Statele Unite şi a evoluţiei cotaţiei barilului de petrol.

Mai mult, moneda naţională s-a depreciat în ciuda lichidităţii atrase de BNR din piaţa monetară. Astfel, banca centrală a atras de la instituţiile de credit 951 milioane de lei în depozite la două săptămâni, rata anuală a dobânzii fiind de 7%. La operaţiune au participat zece bănci, BNR retrăgând din piaţă toată lichiditatea oferită de instituţiile de credit.

Analiştii susţin că moneda naţională pare să fie corelată cu celelalte valute din regiune numai atunci când se înregistrează corecţii. Explicaţia ţine de dezechilibrele indicatorilor macroeconomiei ai României - buget nerealist pentru 2008, deficit de cont curent în continuă expansiune şi inflaţie mult peste ţinta BNR.

Pe pieţele internaţionale, dolarul s-a depreciat în prima parte a zilei până la 1,4351 dolari/euro, la un nou nivel istoric, iar până la ora 14:30, ora României, moneda americană s-a apreciat la 1,4181 dolari/euro. Cursul afişat luni de banca centrală arată o depreciere a monedei naţionale cu aproape trei bani (1,12%) faţă de dolar, de la 2,3540 lei/dolar, cât era vineri, la 2,3804 lei/dolar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite