Leul pierde teren în faţa euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul pierde teren în faţa euro
Leul pierde teren în faţa euro

Cursul de referinţă valabil marţi arată o creştere de 0,04%, leul fiind cotat la 4,2903 lei pentru un euro, după ce, vineri, banca centrală afişase un curs de 4,2886 lei pentru un euro.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă al BNR a coborât luni cu o jumătate de ban (0,17%), până la 2,8697 lei/dolar, de la nivelul de vineri, de 2,8746 lei/dolar.

"Cursul de schimb continuă să oscileze într-un interval destul de redus, pe o piaţă lipsită de interes pentru tranzacţionare, situaţie aproximativ similară cu  a altor pieţe din regiune", a declarat, pentru NewsIn, un dealer bancar.

Astfel, cursul de schimb a fluctuat în prima parte a şedinţei valutare în intervalul 4,2880 şi 4,2920 lei/euro, fără a urma o evoluţie clară. La ora 13:05, băncile cumpărau un euro cu 4,2853 lei şi îl vindeau cu 4,2944 lei.

Banca centrală va evita intervenţiile pe piaţa valutară, a declarat, joi, şeful direcţiei de stabilitate financiară din BNR, Ion Drăgulin. Oficialul a precizat că la instabilitatea cursului contribuie şi situaţia actuală. “Oricare ar fi problemele pe termen scurt, este clar că politica BNR va fi să evite intervenţiile, în măsura în care politicile macroeconomice vor veni în sprijinul pieţei monetare”, a afirmat Drăgulin.

Acesta a adăugat că piaţa valutară trebuie abordată cu prudenţă. “Evoluţiile temporare trebuie tratate cu prudenţă, deşi arată vulnerabilitate", a precizat Drăgulin. Faptul că BNR nu va interveni pe curs este susţinut şi de specialiştii ING. Aceştia sunt de părere că unul dintre motivele neintervenţiei este şi amânarea, de către Ministerul de Finanţe, a emisiunii de eurobonduri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite