Leul, la mâna pieţelor externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii se aşteaptă la o apreciere uşoară a monedei naţionale, de până la 3,5 lei/euro la finele anului Veştile bune de pe pieţele internaţionale vor duce la o întărire a leului

Analiştii se aşteaptă la o apreciere uşoară a monedei naţionale, de până la 3,5 lei/euro la finele anului

Veştile bune de pe pieţele internaţionale vor duce la o întărire a leului până la finele anului. Până atunci însă, factorii externi vor influenţa puternic cursul.

În ultima perioadă, pe piaţa internaţională au avut loc o serie de evenimente care au determinat o apreciere a monedei naţionale. "Leul a câştigat teren în ton cu aprecierea valutelor din regiune, în principal pe baza reevaluării monedei slovace care urmează să adere la zona euro", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

O apreciere sustenabilă

Analistul a adăugat că întărirea monedei naţionale a mai fost determinată şi de nevoia de lei a unor actori internaţionali şi locali, dar şi de datele favorabile privind creşterea economică din primul trimestru. În acest context, este de aşteptat ca raportul de schimb să se situeze, la finele primului semestru, în jurul valorii de 3,6 lei pe un euro.

Pentru perioada următoare, Anghel estimează că euro va varia în intervalul 3,5-3,7 lei, pentru ca la finele anului să consemneze o uşoară apreciere de până la 3,5-3,6 lei.

La rândul său, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, estimează o întărire a leului până la un nivel de 3,5 lei/euro, pe fondul îmbunătăţirii sentimentului pe piaţa internaţională. Analistul nu exclude însă posibilitatea unei aprecieri sub acest nivel. Totuşi, spune Dumitru, un curs sub 3,5 lei/euro nu ar fi unul susţinut în condiţiile actuale ale economiei româneşti.

Spargerea pragului de 3,6 lei/euro a eşuat

La începutul acestei săptâmâni, cursul de schimb a încercat să treacă de pragul de 3,6 lei/euro. Această încercare a eşuat însă. Datele peste aşteptări privind creşterea economică în primul trimestru au dus, luni, euro până la un nivel de 3,6082 lei. Ieri, însă, cursul a înregistrat o depreciere, pe o mişcare de revenire a cotaţiilor la nivelurile de dinaintea anunţării avansului PIB.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 3,6215 lei/euro, cu 1,33 bani mai sus faţă de rata afişată la începutul săptămânii. "Cred că unii dintre jucători şi-au închis poziţiile, ceea ce ar explica deprecierea leului. Pe de altă parte, este posibil ca unii investitori să aştepte publicarea datelor detaliate despre produsul intern brut înainte să se bucure de creşterea peste aşteptări", a declarat, pentru NewsIn, Florin Constantinescu, dealerul Băncii Comerciale Carpatica (BCC).

În acest an, cursul de schimb s-a situat sub 3,6 lei/euro în primele zile din 2008 şi în intervalul 21-14 aprilie, însă de fiecare dată acesta a revenit la valori peste acest prag. "Mă aştept ca pragul de 3,6 lei/euro să fie depăşit în a doua parte a anului. Depinde foarte mult totuşi de ceea ce se întâmplă pe pieţele înternaţionale", a apreciat Dumitru.

Moneda europeană, adoptată la un curs de 3,25 lei/euro

- pentru acest an, Comisia de Prognoză îşi menţine estimarea pentru cursul mediu de schimb la 3,55 lei/euro, în ciuda unei deprecieri semnificative a leului în primele luni ale anului

- pentru 2009, CNP anticipează un curs mediu de schimb de 3,45 lei/euro, leul urmând să se aprecieze în continuare până la un curs mediu de 3,38 lei/euro în 2010, 3,33 lei/euro în 2011 şi 3,30 lei/euro în 2012
în 2013, când leul ar trebui să se afle în anticamera zonei euro (ERM 2 - Mecanismul Ratelor de Schimb), moneda europeană va valora 3,25 lei, cotaţie la care se va face înlocuirea între leu şi euro ca monedă de circulaţie pe teritoriul României

- începând cu 2014, toate proiecţiile macroeconomice ale CNP iau în calcul o paritate euro/leu de 3,25 lei/euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite