Leul se apreciază, pe măsură ce deficitul extern se adânceşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb al monedei naţionale a ajuns la un nou minim istoric. Ieri, rata publicată de Banca Naţională a fost de 3,2841 lei/euro, în scădere cu un ban faţă de ziua precedentă.

Cursul de schimb al monedei naţionale a ajuns la un nou minim istoric. Ieri, rata publicată de Banca Naţională a fost de 3,2841 lei/euro, în scădere cu un ban faţă de ziua precedentă. Astfel, cursul de schimb a ajuns, din nou, la nivelul maxim al ultimilor patru ani şi şase luni.

Motivul acestei evoluţii ţine de lipsa de lichiditate din piaţa monetară. Astfel, băncile comerciale sunt nevoite ori să se împrumute la dobânzi ridicate de la alte instituţii de credit, ori să vândă o parte din valuta pe care o deţin pentru a cumpăra lei. Mai mult, analiştii spun că această situaţie ar putea persista pe parcursul acestei luni. Pe de altă parte, pe măsură ce rata de schimb a monedei naţionale continuă să coboare, dezechilibrul dintre importuri şi exporturi continuă să se adâncească. Institutul Naţional de Statistică a publicat, ieri, un nivel al deficitului comercial, aferent primului trimestru, de peste patru miliarde de euro, în creştere cu circa 72% faţă de perioada similară din 2006. Acesta este şi motivul pentru care mulţi analişti avertizează asupra riscului de depreciere bruscă a monedei naţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite