Leul este cel mai afectat de criza internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza financiară internaţională, potrivit unui studiu al Coface. Astfel, România, alături de ţări precum Lituania, Bulgaria, Ungaria

Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza financiară internaţională, potrivit unui studiu al Coface.

Astfel, România, alături de ţări precum Lituania, Bulgaria, Ungaria şi Turcia sunt considerate state "fragile". În studiu se mai arată că, deşi moneda naţională a consemnat o uşoară consolidare în ultima perioadă, aceasta rămâne cea mai afectată din zona de criză financiară internaţională.

De asemenea, analiştii sunt de părere că leul, aparţinând unui regim de schimb flexibil, pare a fi una din valutele cele mai instabile pe termen scurt.

În prima jumătate a anului, leul s-a depreciat cu 1,4 puncte procentuale în raport cu euro, după ce în intervalul similar din 2007 reuşise să câştige aproape 7%. Nivelul actual al cursului este considerat mai sustenabil decât valorile înregistrate în vara anului trecut, când rata de schimb a atins minumul ultimilor ani, de 3,1112 lei/euro.

Activitatea de creditare va scădea

Acelaşi studiu al Coface arată că este de aşteptat o reducere a creditelor şi a activităţii în 2008 în România, alături de alte state din Europa emergentă. Aceste ţări sunt considerate vulnerabile întrucât creşterea puternică este corelată cu explozii ale împrumuturilor pentru populaţie, ele însele fiind finanţate de împrumuturi ale băncilor locale de la banca-mamă. Astfel, restricţiile de credit s-ar putea transmite prin intermediul sucursalelor-mamă filialelor băncilor străine, destabilizate de criza subprime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite