Leşuri de animale, arse lângă Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria oraşului Uricani din judeţul Hunedoara a primit o sesizare din partea localnicilor din zona Valea de Brazi (Firizoni)-Uricani, care reclamau faptul că pe partea stângă a Drumului

Primăria oraşului Uricani din judeţul Hunedoara a primit o sesizare din partea localnicilor din zona Valea de Brazi (Firizoni)-Uricani, care reclamau faptul că pe partea stângă a Drumului Naţional 66A şi a râului Jiul de Vest sunt depozitaţi mai mulţi saci "pe care este inscripţionată denumirea Proteină Animală, cu urme de sânge şi mirosuri puternice de putrefacţie şi descompunere".

În urma inspectării zonei, reprezentanţii administraţiei locale au descoperit, la intrarea în Parcul Naţional Retezat, o magazie de tablă şi un recipient de gaz, fără autorizaţie de construire. Instalaţia era utilizată pentru incinerarea deşeurilor animaliere. Societatea care a construit incineratorul - SC Profesional Medic SRL - a fost amendată cu suma de 100.000 de lei.

Un incinerator de deşeuri animaliere a fost ridicat la poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat

Societatea comercială care a construit instalaţia de incinerare, fără a solicita aprobare, a fost amendată cu
suma de 100.000 de lei.

Cetăţenii din zona Valea de Brazi (Firizoni)-Uricani au sesizat autorităţile locale, după ce au descoperit că, pe partea stângă a Drumului Naţional 66A şi a râului Jiul de Vest, sunt depozitaţi mai mulţi saci "pe care este inscripţionată denumirea Proteină Animală, cu urme de sânge şi mirosuri puternice de putrefacţie şi descompunere".

"Ne-am deplasat la faţa locului, unde am găsit o magazie de tablă şi un recipient de gaz, fără autorizaţie de construire. Pe malul apei erau depozitaţi nişte saci din care ieşea un miros greu, înţepător şi toxic. Am anunţat Garda de Mediu, Inspecţia Sanitară şi ceilalţi factori de decizie pe linie de protecţie a mediului şi am aplicat o amendă de un miliard de lei vechi.

În plus, construcţiile de acolo trebuie demolate şi terenul trebuie adus la starea iniţială, deoarece nu au obţinut din partea noastră avizele necesare construirii depozitului respectiv", a declarat primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu.

"Putea să ne dea doar un avertisment"

De cealaltă parte, reprezentanţii firmei amendate - SC Profesional Medic SRL - susţin că au toate autorizaţiile de construire şi, în consecinţă, au fost sancţionaţi degeaba.

"Aveam cam toate avizele necesare obţinute, mai urma să luăm şi avizul de la Apele Române. Se ştia că dorim să înfiinţăm o firmă al cărei principal domeniu de activitate îl reprezintă arderea deşeurilor provenite din abatoarele de animale. În acest scop am achiziţionat un cuptor în valoare de 500 de milioane de lei vechi, din Anglia, care nu poluează şi care nu emană niciun fel de miros.

Cât despre amendă, aceasta este mult prea mare şi cred că este o glumă, fiind enorm de mare pentru o nimica toată. Putea să ne dea doar un avertisment", a declarat purtătorul de cuvânt al societăţii Profesional Medic SRL, Constantin Corbeanu.

Amendaţi şi de Poliţia Sanitar-Veterinară

Aceeaşi firmă a fost amendată şi de Poliţia Sanitar-Veterinară pentru "transport ilegal de produse perisabile", după ce o maşină a respectivei societăţi a fost depistată pe Defileul Jiului (n.r. - în urma sesizărilor unor proprietari de moteluri care au simţit un miros insuportabil şi au bănuit că deşeurile vor fi aruncate în Parcul Naţional Defileul Jiului) transportând fără actele necesare pui descompuşi proveniţi de la un abator din Târgu Jiu.

Totodată, poliţiştii din localitate au demarat o anchetă pentru a stabili dacă se întrunesc elementele unei infracţiuni penale.

"Am demarat o anchetă să vedem ce se întâmplă acolo şi dacă sunt şi aspecte de natură penală vom lua măsurile ce se impun. Ştim până acum că persoana respectivă are o societate comercială şi spune că s-ar ocupa de arderea reziduurilor, dar nu are nicio autorizaţie", a declarat şeful Poliţiei Uricani, subcomisar Dănuţ Mocanu.

Amendă-record pentru Valea Jiului

Sancţiunea dată de Primăria Uricani este un record pentru Valea Jiului, amenda de 100.000 de lei (1 miliard de lei vechi) fiind cea mai mare din ultimii cinci ani.

Societatea amendată pentru ridicarea unei instalaţii de incinerare pe malul unui râu, în apropierea unei rezervaţii naturale - SC Profesional Medic SRL - are dreptul de a contesta amenda aplicată de autoritatea locală.

Am găsit o magazie de tablă şi un recipient de gaz, fără autorizaţie de construire, iar pe malul apei erau depozitaţi nişte saci din care ieşea un miros greu, înţepător şi toxic
Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite