"Leonardo da Vinci" - un program european de formare profesionala ignorat de universitatile romanesti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca despre componenta Erasmus a programului comunitar Socrates studentii mai stiu cate ceva, despre programul "Leonardo da Vinci" n-au auzit prea multe, desi acesta le ofera, de asemenea, o sumedenie

Daca despre componenta Erasmus a programului comunitar Socrates studentii mai stiu cate ceva, despre programul "Leonardo da Vinci" n-au auzit prea multe, desi acesta le ofera, de asemenea, o sumedenie de avantaje in ceea ce priveste integrarea ulterioara pe piata muncii. De altfel, "cele doua programe sunt complementare. Primul are in centrul sau educatia generala a individului, iar celalalt se refera la formarea profesionala a acestuia. Cel mai bine ar fi ca un student sa faca in asa fel incat sa beneficieze de amandoua. Sa ia o bursa Erasmus si apoi sa fie selectat pentru o mobilitate profesionala. In al doilea caz, el nu va merge intr-o universitate straina, ci va face practica intr-o intreprindere, intr-o companie, intr-o banca...", ne-a explicat Monica Calota, directoarea Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP).
2.820 de euro pentru un stagiu de dezvoltare a competentelor profesionale
Programul "Leonardo da Vinci" a fost initiat si lansat de catre Uniunea Europeana in 1994 ca un program comunitar de cooperare transnationala in domeniul formarii profesionale a fortei de munca. Romania participa la program ca partener cu drepturi depline inca din 1997, in acest moment derulandu-se cea de-a doua faza a acestuia (2000-2006). Prin participarea la activitatile concrete ale programului se urmareste dezvoltarea aptitudinilor si a competentelor profesionale ale beneficiarilor. Categoriile-tinta sunt: elevi, ucenici, studenti, tineri muncitori, absolventi de invatamant universitar, formatori, persoane defavorizate pe piata muncii etc. Studentilor le sunt adresate activitatile care intra sub denumirea generica "mobilitati". In acest caz, perioada de plasament, de 13 saptamani, va fi efectuata intr-o intreprindere, timp in care beneficiarul-student va primi aproximativ 2.820 euro/stagiu. Dar in cadrul programului Leonardo nu se finanteaza mobilitati individuale. Traseul este urmatorul: o universitate din Romania depune un proiect de mobilitate pentru studenti pana la o data anume stabilita la nivel national. Daca propunerea e aprobata, se semneaza un contract de finantare a proiectului, dupa care se trece la selectia studentilor care vor beneficia de mobilitate. Ca si in cazul burselor Erasmus, rezultatele academice sunt esentiale. Desi titulatura "proiect" sperie pe multi dintre cei interesati de facilitatile programului, in realitate, proiectul este mai mult un acord prin care universitatea "x" din Romania se intelege cu institutia similara din strainatate, care se obliga sa gaseasca unui numar de studenti romani un loc de practica profesionala, pe o perioada care nu poate depasi trei luni.
O noua sansa pentru institutiile romanesti de a depune proiecte pentru mobilitati studentesti
"In programul Leonardo activeaza deocamdata numai 10-12 universitati. E pacat ca alte institutii similare nu se gandesc ca au posibilitatea, prin program, sa discrimineze pozitiv o anumita categorie importanta a universitatii, in cazul nostru, studentii. Pe 2 milioane de euro, cat e, de regula, bugetul total anual, nu se bat numai universitatile: sunt si IMM-uri, si scoli, si ONG-uri, si firme private", a precizat Monica Calota. Proiectele de mobilitati pentru studenti, depuse in acest an, au fost mai slabe, motiv pentru care a fost lansat un Apel national suplimentar 2005, adresat exclusiv organismelor si institutiilor care considera oportun sa propuna proiecte de mobilitati pentru studenti ai universitatilor din Romania. Data-limita de prezentare a propunerilor de proiecte este 14 octombrie 2005. Tot ce tine de ucenicie profesionala se preteaza a fi in centrul unui astfel de proiect. Iar beneficiari, pe parcursul timpului, au fost destui. "Au fost studenti de la Facultatea de Finante din cadrul ASE care au facut practica in institutii bancare din Londra sau din Belgia. Au fost elevi de la licee economice care s-au perfectionat in patiserii, hoteluri si restaurante. Studenti de la Ecologie care au facut practica in rezervatii naturale. Elevi ai scolilor postliceale care au beneficiat de stagii de asistenta medicala. Pentru anul viitor, termenul-limita de depunere a proiectelor va fi undeva in jurul datei de 10-11 februarie". Si daca universitatea "x" castiga un proiect de mobilitate, selectia studentilor are loc, de regula, in primavara.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite