Leonard Orban, comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul as din mâneca premierului

Ministerul Integrării, Leonard Orban. Tehnocrat fără carnet de partid, dar cu orientare politică liberală, bun cunoscător al mecanismelor şi structurilor Uniunii Europene şi experimentat în chestiunea integrării. Orban, fost adjunct al negociatorului-şef cu UE din partea PSD, Vasile Puşcaş, a fost păstrat în MIE şi de actualul ministru PD al integrării, Anca Boagiu.

Echilibrat şi moderat, aşa îl ca-racterizează atât politicienii social-democraţi, cât şi cei democraţi. Recent, l-a înfruntat pe preşedintele Traian Băsescu, spunând că închiderea pieţei muncii pentru britanci, aşa cum a ameninţat liderul de la Cotroceni, nu este motivată tehnic.
Ludovic Orban: Tatăl meu a fost securist
Mai puţine servicii i-a făcut fratele, Ludovic Orban, cunoscut pentru gustul declaraţiilor răsunătoare şi dansul pe mese. La începutul lui septembrie, Ludovic Orban declara la emisiunea lui Robert Turcescu că tatăl său a fost angajat al Securităţii, având gradul de căpitan în rezervă, dar că orice colaborare a acestuia cu fostele servicii s-ar fi încheiat înainte de naşterea sa. Liberalul susţinea în cadrul emisiunii că, în perioada în care se afla în armată, Securitatea ar fi încercat să-l racoleze şi pe el, dar că ar fi refuzat categoric.
Recomandarea lui Săniuţă
Nici părerea bună a pesedistului Marian Săniuţă nu este o bilă albă. Preşedintele PSD Prahova, deputatul Săniuţă, a declarat recent că, dintre cele şase nume vehiculate pentru ocuparea funcţiei de comisar european din partea României, cea mai potrivită persoană este Leonard Orban. Săniuţă spunea că îl cunoaşte bine pe Orban, cu care a colaborat, şi că îl recomandă pe acesta pentru funcţia în CE pentru că îndeplineşte şi condiţiile de profesionalism şi de moralitate "absolut necesare pentru ocuparea acestei funcţii".
De la inginer la Tractoare Miercurea-Ciuc, la secretar în MIE
Orban, fratele mai mare al viceprimarului liberal al Capitalei, s-a născut la Braşov. Are 45 de ani, este căsătorit şi are un copil. Orban este de profesie economist şi inginer, absolvind Facultatea de Management la Bucureşti şi apoi pe cea braşoveană de Mecanică. A urmat o carieră de inginer la Institutul de Cercetare în Tehnologia Construcţiilor de Maşini (ICTCM), la Întreprinderea de Antrepriză Construcţii Speciale Industriale şi Montaj (IACSIM), finalizată cu activitatea la Întreprinderea de Tractoare Miercurea-Ciuc. În 1993, Leonard Orban devine consilier parlamentar pentru afaceri europene la Camera Deputaţilor şi apoi este numit secretar tehnic al comitetului mixt UE-România. Din mai 2001 până în decembrie 2004, este adjunctul negociatorului-şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş (PSD).
Decorat de Iliescu pentru NATO
La sfârşitul lui 2004, este numit secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, coordonând, pe mandatul lui Vasile Puşcaş (PSD) la conducerea MIE, pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană şi poziţia ţării ca observator activ la UE, apoi negociator-şef cu UE, calitate în care, la 25 aprilie 2005, a semnat la Luxemburg Tratatul de aderare a României la UE împreună cu preşedintele, premierul şi ministrul de externe români. În prezent secretar de stat în MIE, sub conducerea Ancăi Boagiu, Orban a fost numit de preşedintele Ion Iliescu, în 2002, Cavaler al Ordinului Naţional "Steaua României" pentru contribuţia adusă integrării ţării în NATO.

Ungureanu refuză postul de comisar din lipsă de înlocuitor
După retragerea senatorului liberal Varujan Vosganian, premierul Călin Popescu Tăriceanu a trimis la Bruxelles, în plic, cea de-a doua nominalizare românească pentru comisar: actualul ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Susţinut de preşedintele Traian Băsescu şi agreat de Bruxelles pentru prestaţie şi experienţa diplomatică europeană, Ungureanu era cotat chiar de la început drept candidatul ideal pentru Comisia Europeană. Însă, precum ministrul justiţiei, Monica Macovei, o altă favorită la nominalizările pentru comisar, Ungureanu a refuzat portofoliul la Bruxelles. "Sunt decis să-mi duc mandatul de ministru de externe până la capăt. În momentul în care am depus jurământul, am făcut-o pentru a fi alături de cei care astăzi administrează ţara pe durata unei legislaturi", a declarat, ieri, Ungureanu. El le-a mulţumit premierului şi preşedintelui că s-au gândit la el pentru funcţia de "ministru în Executivul UE", un mandat la fel de onorant şi semnificativ ca cel pe care-l deţine acum la Bucureşti. Surse din PNL au o altă explicaţie pentru refuzul lui Ungureanu. Dacă ar fi părăsit Ministerul de Externe, portofoliul l-ar fi preluat din partea liberalilor fie senatorul Varujan Vosganian, fie euroobservatorul Adrian Cioroianu, o soluţie de compromis prea mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite