Leii din România, în rezervaţia din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că felinele s-au înmulţit rapid la Zoo Braşov, trei dintre cei nouă lei au fost înstrăinaţi Zece animale din România vor ajunge în Africa de Sud pentru că grădinile zoologice

Pentru că felinele s-au înmulţit rapid la Zoo Braşov, trei dintre cei nouă lei au fost înstrăinaţi

Zece animale din România vor ajunge în Africa de Sud pentru că grădinile zoologice au probleme în îndeplinirea normelor europene în domeniu.

Este vorba de câţiva pui de leu de la Grădina Zoologică din Brăila, un leu adult de la Braşov şi un tigrişor de la Zoo Hunedoara.

Într-o primă etapă, animalele vor fi transportate cu un camion special până la Frankfurt, unde vor fi îmbarcate într-o cursă directă spre Johannesburg, capitala Africii de Sud.

Excedent rezolvat

La Grădina Zoologică din Braşov, lucrările de extindere şi amenajare ale ţarcurilor conform normelor europene s-au finalizat.

Practic, parcul zoologic de sub Tâmpa este printre puţinele din ţară care are autorizaţie de mediu pentru toate animalele.

Cu toate acestea, la Braşov a existat un excedent de trei feline. Din acest motiv, doi lei au plecat în Africa de Sud anul trecut, iar al treilea a fost, ieri, tranchilizat şi pus într-o cuşcă specială.

"Am reuşit să asigurăm condiţiile impuse pentru traiul în captivitate al leilor, respectiv 3.000 de metri pătraţi necesari unei familii. În cazul în care va fi nevoie, avem posibilităţi de extindere a parcului, care acum se întinde pe 10 hectare. Cheltuielile pentru transportul animalului sunt suportate de fundaţie, iar noi nu primim nimic în schimbul animalelor", spune Dumitru Daneş, directorul Grădinii Zoologice din cartierul braşovean Noua.
Jazz, sub tranchilizante

Medicul veterinar al Grădinii Zoologice de la Braşov, Gheorghe Ioan Brumar, ne-a asigurat că viaţa lui Jazz, leul în vârstă de şapte ani, nu va fi pusă în pericol.

"Acţiunea de transfer a leului se va face fără probleme. Este vorba de un leu mascul adult, care va fi tranchilizat pe toată perioada transportului". Întreaga acţiune este coordonată de Fundaţia pentru Protecţia Animalelor "Vier Pfoten", care patronează şi rezervaţia "Lionsrock". Totodată, fundaţia se va ocupa şi de actele medicale de însoţire ale animalului.

În Grădina Zoologică din Braşov, mai sunt şase feline. Acestea vor fi păstrate, dar dacă numărul lor va creşte ca în ultimii şase ani, animalele vor fi înstrăinate.

În ţară nu este posibilă găzduirea lor, deoarece, pe de-o parte, nu toate grădinile zoo îndeplinesc condiţiile impuse de UE, iar pe de altă parte, au astfel de exemplare.

Sanctuarul felinelor

"Lionsrock" este o rezervaţie din Africa de Sud, unde leii se bucură de libertate de mişcare, pe o suprafaţă de 1.200 de hectare.

Transferul în Africa al animalelor ţinute în captivitate se realizează întrucât multe din grădinile zoologice din România au probleme în îndeplinirea normelor europene în domeniu.

Standardele moderne după care este construită rezervaţia permit felinelor să trăiască în condiţii asemănătoare cu cele din mediul natural, fiind asigurată o asistenţă medicală de specialitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite