Legumele şi fructele au ajuns un lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi fructele au ajuns un lux
Legumele şi fructele au ajuns un lux

Comercianţii au crezut că au dat lovitura. De ieri, ortodocşii au intrat în post aşa că preţurile la legume şi fructe au crescut peste noapte.

De dimineaţă, precupeţii îşi aranjau cu migală marfa pe tarabe, având grijă ca preţurile să fie la vedere. Pensionarii au privit cu jind la vinete, spanac şi conopidă şi au trecut oftând mai departe. „Sunt foarte scumpe legumele şi fructele! În afară de fasole, cartofi şi varză nu îmi permit să cumpăr mare lucru”, ne-a spus Vasile Arbunea. 
Cele mai scumpe produse sunt cele din import şi au preţuri comparabile cu cele ale cărnii. Un kg de vinete, de exemplu, ajunge la 9,5 lei, în timp ce dovleceii nu se găsesc sub 10 lei. Roşiile oscilează între 5,9 şi 8 lei/kg, iar ardeii nu se cumpără cu mai puţin.de 8 lei/kg. Nici ciupercile nu se vând prea bine. Un kilogram de ciuperci se dă cu 8,5 lei, spanacul cu 9 lei, iar conopida cu 7 lei.
Aşa că cei care vor neapărat să ţină post se mulţumesc cu mâncărurile tradiţionale de fasole, varză sau cartofi. „Sunt produse naturale, din grădina mea de la Stupini. Nu le-am scumpit deloc, pentru că şi aşa se vând destul de greu”, se plânge Maria Balla, comerciant în Piaţa „Star”.
Fructele au preţuri exorbitante
Dacă pentru legume există variante înlocuitoare „autohtone”, pentru fructe e ceva mai greu. Cele mai scumpe sunt cireşele şi căpşunele. „Cireşele costă 79 de lei kg, dar momentan nu mai avem. Sunt aduse din Iordania şi se vând destul de bine”, ne-a povestit Adrian, un comerciant de trufandale din Piaţa Star.
Bananele, portocalele şi merele sunt mai ieftine, dar nici acestea nu le cumpăraţi cu mai puţin de 3,5 – 4 lei/kg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite