VIDEO Legea nu prevede: anul pregătitor - la şcoală sau la grădiniţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua Lege a Educaţiei nu stabileşte dacă anul pregătitor, care devine obligatoriu din anul şcolar 2012-2013, se va desfăşura la şcoală sau la grădiniţă. Informaţia vine de la ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, prezent ieri la sediul ziarului „Adevărul“.

UPDATE Andrei Marga: "Anul pregatitor” ar trebui sa intre în gradiniţă

"'Anul pregatitor' (sau 'clasa zero' din limbajul prin care s-a introdus, în 1997, folosirea ultimului an de gradinita ca baza pentru scolaritate) are de partea sa deja o experienta relevanta în tari de referinta. În SUA, de pilda, programul Obama-Biden în educatie prevede 'voluntary, universal preschool”. Împrejurarea ca legea educatiei din România, din 2012, face din acest „an pregatitor” ceva obligatoriu, tine de lipsa de cultura încorporata în aceasta lege. Faptul ca legea nu a prevazut unde se plaseaza 'anul pregatitor' – în gradinita sau în scoala – probeaza ca la autorii ei imaginea este confuza. Eu sunt de parere – având în vedere vârsta copilului, varietatea situatiilor concrete, ratiuni psihofiziologice, experienta altor tari si alte temeiuri – ca „anul pregatitor” ar fi oportun sa intre în gradinita. În ceea ce priveste consortiul, acesta înseamna, la propriu, altceva decât se asuma de minister, dar nu insist acum asupra problemei. Se stie, însa, ca astfel de complexe (scoala, liceu, facultate) exista în lume, dar gradinitele sunt mai putin încorporate. Societatea moderna este, totusi, pluralista, ceea ce legea tinde, în foarte multe locuri, sa ignore", a declarat pentru adevarul.ro fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga.

Ministrul Funeriu spune însă că e mai puţin important „pe care uşă va intra copilul - a şcolii sau a grădiniţei". „Mai important, afirmă Daniel Funeriu, este ca cei mici să facă o trecere treptată de la libertatea jocului, din grădiniţă, la învăţare, prin joc, într-un spaţiu adecvat, cu cadre didactice care au o pregătire specială pentru copiii de această vârstă".

„Legea prevede apariţia unor consorţii şcolare. Cu alte cuvinte, liceul, şcoala şi grădiniţa dintr-o arie geografică se vor constitui într-un consorţiu, ceea ce înseamnă că-şi vor pune în comun resursele, astfel încât ele să fie folosite cât mai bine. Ministerul pregăteşte un act normativ care să reglementeze această chestiune în următoarele luni, act ce va fi elaborat în urma discuţiilor cu partenerii sociali. Vom evita astfel să avem o şcoală cu clase goale lângă o grădiniţă supraaglomerată", a spus Daniel Funeriu.
Noua Lege a Educaţiei prevede că toţi copiii care împlinesc 6 ani anul viitor, înainte de 1 septembrie 2012, vor intra în clasa pregătitoare, clasă care va face parte din învăţământul primar prelungit la cinci ani.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite