"Legea trusoului" bagă în ceaţă primăriile de sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul anului 2006 a fost aprobată Legea 482 privind acordarea trusoului pentru nou-născuţi. Pentru că normele de aplicare nu au fost puse la punct, demnitarii au decis ca mămicile să

La sfârşitul anului 2006 a fost aprobată Legea 482 privind acordarea trusoului pentru nou-născuţi. Pentru că normele de aplicare nu au fost puse la punct, demnitarii au decis ca mămicile să primească în locul hăinuţelor pentru bebeluş suma de 150 de lei. Beneficiarii nu se pot bucura însă nici acum de acest ajutor, pentru că şi de data aceasta lipseşte "practica".

După ce "legea trusoului" a intrat în vigoare la 1 ianuarie, guvernul a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută o hotărâre prin care s-a decis ca bebeluşii născuţi în perioada 1 ianuarie-31 mai să primească suma de 150 lei. Mămicile care au luat de bună vestea şi au încercat să obţină aceşti bani au ajuns la concluzia că totul este o bătaie de joc. Nimeni nu ştie nimic, nimeni nu are nicio responsabilitate şi, mai ales, norme de aplicare.

Un telefon la Primăria Sectorului 3 nu înseamnă decât timp pierdut. La "Alocaţii", doamna spune că trebuie să sunăm la Casa de Căsătorii, iar aici răspunsul este "mai bine încercaţi la primărie, că nu ţine de noi aşa ceva". Nici de la sectoarele 2 şi 6 nu au avut prea multe lămuriri. Unica scuză pentru lipsa de informaţii rămâne absenţa normelor de la autoritatea competentă.

La sectorul 1, doar şapte cereri înregistrate

De la sectorul 4 am aflat doar că "procedura nu este clară, nu putem să facem nimic, pentru că doar am deruta cetăţenii". Florentina Marin, directorul executiv al DASPC sector 5, a explicat că textul legii este ambiguu. "Se primesc cereri, dacă vin persoane cu asemenea solicitări, însă nu putem promite că le acordăm aceşti bani atât timp cât nu există metodologia", a precizat Florentina Marin.

La sectorul 1, şeful Serviciului Alocaţii din cadrul DASPC, Simona Chirvase, a spus că, deşi au fost multe mămici care au cerut informaţii despre acest ajutor, până în prezent s-au depus doar şapte cereri.

Directorul Direcţiei de Muncă Bucureşti (DMB), Constantin Rapi, bănuieşte doar că cererile vor fi depuse la starea civilă. "Cred că oamenii vor depune cererile la primării, de unde vor lua şi banii, după care vor veni la noi (DMB n.r.), ca să le facem decontul", a declarat Constantin Rapi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite