Legea încuie copiii din Transilvania în orfelinate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul adopţiilor scade de la an la an din cauza unei legi restrictive Familiile care doresc să înfieze un copil trebuie să treacă prin furcile caudine ale unor proceduri juridice

Numărul adopţiilor scade de la an la an din cauza unei legi restrictive

Familiile care doresc să înfieze un copil trebuie să treacă prin furcile caudine ale unor proceduri juridice greoaie.

Sute de copii din toată Transilvania trăiesc în centre sociale, fie din cauza situaţiilor familiale precare, fie părăsiţi, pur şi simplu, de către părinţi. La fel de grav este, însă, şi faptul că ei nu pot fi adoptaţi decât foarte greu.

Doar în instanţă

Atât autorităţile cât şi societatea civilă acuză modificarea Legii 273 din 2004 privind regimul juridic al adopţiei, pentru că a "blocat" în centrele sociale 527 de copii, doar la nivelul judeţului Cluj.

Această lege prevede că un copil nu e adoptabil dacă familia care l-a abandonat se interesează despre situaţia acestuia cel puţin o dată la şase luni. Prin urmare, spune Mircea Popescu, preşedintele organizaţiei neguvernamentale ProAdopţia, la nivel naţional doar 2% dintre copii sunt adoptabili. "Familiile care renunţă la ei o fac pentru că nu au bani să îi crească, însă nu îi părăsesc, doar <<îi cresc>> pe banii statului", explică Popescu.

Mai mult decât atât, Curtea Constituţională a decis, în luna martie a acestui an, că unele prevederi din legea incriminată sunt neconstituţionale. Prin urmare, decizia finală într-un proces care stabileşte dacă un copil este adoptabil sau nu revine părinţilor biologici, chiar dacă aceştia şi-au abandonat copiii.

"Ne o moară termenii şi procedurile îndelungate. Totul se poate realiza doar în instanţă, iar acest lucru a îngreunat foarte mult procesul adopţiilor în ultimii ani", spune Diana Totelecan, asistent social în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.

Pas cu pas

După obţinerea sentinţei judecătoreşti prin care un copil este declarat adoptabil, părinţii adoptivi sunt evaluaţi de asistenţii sociali, după care susţin un examen, pentru obţinerea unui atestat de profil. La final, copilul este încredinţat familiei pentru trei luni, timp în care e monitorizat de asistenţii sociali.

După cele 90 de zile "de probă", o comisie eliberează avizul favorabil adopţiei. Urmează alte declaraţii la DGASPC şi, timp de doi ani, copilul rămâne supravegheat. În medie, procedura de adoptare a unui copil durează un an.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite