Legea antifumat arde buzunarele cârciumarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a plouat cu amenzi de la OPC, patronii de cafenele s-au pus pe investiţii. Verificată în teren, legea antifumat nu protejează deocamdată pe nimeni. Fumător sau nefumător,

După ce a plouat cu amenzi de la OPC, patronii de cafenele s-au pus pe investiţii. Verificată în teren, legea antifumat nu protejează deocamdată pe nimeni.

Fumător sau nefumător, bucureşteanul care frecventează barurile, cafenelele şi restaurantele din Capitală este bulversat de legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun.

Delimitarea spaţiilor "cu fum" de cele "fără fum" este aproape inexistentă, făcută doar de frica inspectorilor OPC, iar numărul locurilor la mese a scăzut tocmai din această cauză. Doar patronii sunt siguri de un lucru: trebuie să reinvestească în localuri la comanda statului. "Am de cheltuit zeci de milioane de lei pentru clienţi care nu reprezintă nici măcar 1% din totalul clienţilor mei", se plânge patronul unui bar din Crângaşi.

Inspectorii OPC Bucureşti au avut luna aceasta în vizor barurile şi restaurantele din Capitală. Numai în centru 13 cafenele au fost închise. Motivul: ţigara găsită unde nu trebuie. Administratorii au sărit în sus şi au ripostat.

"Investiţia este mare, trebuie să respectăm linia cafenelei, care se adaugă la investiţia iniţială. Se amortizează, în timp, dar nu mi se pare o măsură bună. Noi avem deja un spaţiu pentru nefumători, dar după ce vom termina amenajarea lui, aşa cum cere legea, va fi ca o cuşcă. Este o discriminare, pentru că îi vom izola complet", este de părere Iulia Narcisa Sorescu, administratorul unei cafenele de lângă A.S.E., din Piaţa Romană. La fel, administratorul unei alte cafenele din zonă se va conforma cerinţelor, deşi nu este de acord cu ele. "Cafeneaua este asociată cu a fuma şi este puţin ciudat să fii nevoit să ai o zonă specială pentru nefumători. Noi începem mâine (azi, n.r.) lucrările şi vom împărţi cafeneaua în două, ca să nu mai fie probleme", spune Andrei Bălescu.

"Doar nu o să stăm la mese diferite..."

"Sunt total de acord cu această lege. Aşa este şi în Norvegia, în Scoţia, în Suedia sau în alte ţări. Să fumeze pe stradă sau acasă, dacă vor", spune Stamule Tănase, 23 de ani, preparator universitar, client din zona de nefumători a unei cafenele din centrul Capitalei. Nu toţi nefumătorii se bucură însă de drepturile pe care legea le conferă, mai mult din comoditate. "Nu mă deranjează fumul de ţigară, pentru că mai toţi prietenii mei fumează şi doar nu o să stăm la mese diferite", spune o studentă dintr-o cafenea.

Nu viciaţi aerul nefumătorilor!

Conform Legii 349/2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în conformitate cu directivele europene, fumatul este permis numai în spaţii special amenajate. Acestea trebuie să fie suficient de izolate încât să nu vicieze aerul nefumătorilor. De asemenea, spaţiile trebuie să fie ventilate şi să fie dotate cu extinctoare. În plus, nu trebuie să lipsească marcajele de tip: "loc pentru fumat". Toate aceste prevederi se aplică atât barurilor, cafenelelor şi restaurantelor, cât şi discotecilor şi altor spaţii publice cu destinaţie asemănătoare.

Este o discriminare să pui nefumătorii separat, ca într-o cuşcă, iar investiţia este oricum foarte mare
Iulia Narcisa Sorescu
manager

Refugiul fumătorilor: Complexul Regie

Dacă unele cluburi din centrul Capitalei au început să aplice normele referitoare la delimitarea clară a spaţiilor unde se fumează, în Regie este raiul fumătorilor. Studenţii se adună în cantine şi în pizzerii, unde îşi varsă nervii consumând pachete întregi de ţigări pe zi. "Când m-am luat de ei, au sărit să mă bată", se plânge administratorul unei cantine. Afişele pe care le-a lipit pe pereţi cu mesajul "fumatul interzis" sunt, se scuză el, neglijate de tineri. "Ce să le fac studenţilor, că asta ţine de educaţie", mai spune administratorul, care e supărat că nici de la Rectorat nu vin bani pentru aparate de aer condiţionat, deşi are cererea depusă de o lună. Patronii de fast-food-uri din campus susţin că amenajarea unor asemenea spaţii înseamnă bani cheltuiţi. "Investiţia e mare, plus că e ceva inestetic", susţine Adrian, managerul unei pizzerii.

Vlad Tudor, 20 de ani, student

"Chestia asta cu fumatul e prin Danemarca. Sunt de acord să nu se fumeze în instituţii, dar în parcuri sau pe stradă să se fumeze. Nu-mi convine, că nu o să putem fuma în discoteci, dar ideea e că se fac locuri speciale pentru fumători şi asta e bine, cu asta sunt de acord."

Gheorghe Rusu, 20 de ani, patron florărie

"Cum să nu fumezi în baruri şi discoteci? Nu sunt de acord cu aşa ceva! Vreau să pot fuma unde vreau, când vreau eu! Nefumătorii? N-au decât să se apuce şi ei de fumat! Eu ce să le fac dacă ei nu fumează?! Doar nu o să mă las eu de fumat!"

Andrei Ciobanu, 22 de ani, student şi Corina Nedelcu, 21 de ani, studentă

"Suntem de acord cu noile prevederi, este normal să fie aşa. Noi suntem nefumători, aşa că este excelent că se va interzice fumatul şi în discoteci, şi în cluburi. Este normal să se amenajeze spaţii separate, nu trebuie să suportăm toţi fumul."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite