Legea anticianuri mai are o şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că avea amendamente care-i schimbau sensul, proiectul legislativ a fost returnat Comisiei de Industrii

Deputaţii s-au contrazis, ieri, o oră şi jumătate pe tema legii pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit. Acest proiect de lege, propus de senatorii Peter Eckstein (UDMR) şi Gheorghe Funar (PRM), conţinea iniţial un articol unic prin care se interzicea utilizarea cianurilor în minerit. Pentru că, luna trecută, Comisia de Industrii a făcut modificări masive în acest proiect, deputaţii au votat aproape în unanimitate retrimiterea lui la comisii. Argumentul hotărâtor a fost faptul că modificările aduse au schimbat complet sensul viitoarei legi.

Potrivit deputatului PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, amendamentele propuse în cadrul dezbaterilor de luna trecută stabileau că tehnologia privind cianurile trebuie să fie aplicată în România respectând directiva UE în acest domeniu. Aceasta intră în vigoare la 1 mai 2008 şi nu interzice folosirea cianurilor, ci doar reducerea procentului lor. De asemenea, Iancu a mai spus că, potrivit amendamentelor adoptate de comisie, Ministerul Mediului trebuie să verifice zilnic dacă folosirea cianurilor respectă normele stabilite.

Modificări neconstituţionale


Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a criticat modul în care a procedat Comisia pentru Industrii, eliminând textul iniţiatorilor şi introducând, în schimb, alte texte, fapt pe care acesta îl consideră neconstituţional. „Este împotriva Constituţiei care prevede sistemul bicameral în România.

Astfel, Senatul ar fi frustrat să se pronunţe cu privire la o iniţiativă total nouă. Se frânge şi principiul posibilităţii parlamentarilor de a avea iniţiative legislative, pentru că această iniţiativă a noastră urmează să nu fie discutată, de fapt, în Camera Deputaţilor, deoarece amendamentele reprezintă o nouă iniţiativă legislativă”, a spus Kovacs, citat de Mediafax. Drept urmare, deputaţii PRM, PD-L,

UDMR şi PNL au cerut retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca acesta să fie rediscutat în plen atunci când va avea „o formă de luat în sea­mă”. Pesediştii au fost singurii care au pledat pentru forma pe care tot ei au elaborat-o în cadrul Comisiei pentru Industrii. Astfel, Ioan Bivolaru a arătat că interzicerea cianurilor nu-şi are locul în legea minelor.

PNL, împotriva cianurilor şi a proiectului de la Roşia Montană

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a precizat că grupul liberal susţine interzicerea cianurilor în industria minieră, adică varianta iniţială a proiectului, şi respinge amendamentele formulate de comisie. Liberalii au fost de acord, în consecinţă, cu retrimiterea proiectului la comisie. Totodată, liderul Camerei a precizat că liberalii se tem că pentru proiectul iniţial nemodificat nu există numărul de voturi necesar pentru adoptarea lui. Olteanu a mai spus că înţelege că mai sunt necesare negocieri pe această temă.

„Actuala guvernare este împotriva proiectului de la Roşia Montană şi îşi asumă responsabilitatea de a-l respinge pe cale administrativă, pentru că nu îndeplineşte condiţiile legale, dar asta nu are nicio legătură cu interzicerea cianurilor“, a subliniat Olteanu. „Vor apărea noi tehnologii, fără a distruge patru munţi. România are nevoie de aur şi peste 50, peste 100 de ani, şi aurul nu pleacă din România până când apare o nouă tehnologie“, a conchis Olteanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite