Legea Ticu, ucisă a doua oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

reprezentantul preşedinţiei în Colegiul CNSAS. Preşedintele României a refuzat, ieri, şi să spună cum va reacţiona la apelul pe care i l-au adresat cei 500 de intelectuali români, de a

reprezentantul preşedinţiei în Colegiul CNSAS. Preşedintele României a refuzat, ieri, şi să spună cum va reacţiona la apelul pe care i l-au adresat cei 500 de intelectuali români, de a condamna comunismul.

Adevărată lovitură de teatru la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, când Constantin Ticu Dumitrescu a pierdut funcţia de preşedinte al instituţiei în favoarea lui Corneliu Turianu, la diferenţă de un singur vot.
Turianu, care a fost candidatul PD pentru preşedinţia CNSAS, a primit şase voturi, iar Ticu Dumitrescu, candidatul guvernului, a avut doar 5 voturi. Mircea Dinescu, membru CNSAS, a spus că "este dramatic" faptul că Ticu Dumitrescu nu a fost ales preşedinte şi a caracterizat alegerile ca fiind "o lovitură de teatru". Constantin Dumitrescu a spus că votul pentru preşedinţia CNSAS a fost însă aranjat, astfel încât el să nu ajungă în această funcţie.
El a invocat în acest sens "o lucrătură politică" şi nu în ultimul rând, acţiunea serviciilor secrete. "Serviciile au intrat în panică când au aflat că eu s-ar putea să ajung la conducerea CNSAS", a susţinut el într-o conferinţă de presă ulterioară votului. Ticu Dumitrescu a mai spus că Traian Băsescu nu este străin de această situaţie. "Lucrătura asta este la nivelul de sus", a adăugat el. Ca o consecinţă a acestei situaţii, Ticu Dumitrescu şi-a anunţat demisia din CNSAS, fiind însoţit de mai mulţi angajaţi CNSAS care l-au rugat să nu demisioneze, iar alte demisii au fost anunţate, cea a lui Dan Lazea, proaspăt ales ca vicepreşedinte. Mircea Dinescu nu demisionează, dar a cerut noi alegeri în CNSAS.Faptul că Ticu Dumitrescu, candidatul guvernului, a pierdut funcţia de preşedinte al CNSAS în favoarea lui Corneliu Turianu a stârnit diverse reacţii în toată sfera politică şI nu numai. Ticu Dumitrescu a anunţat că îşI dă demisia din CNSAS, în condiţiile în care nu poate să-şI pună în aplicare programul pe care-l preconizase. El a spus că nu poate să rămână ca simplu membru pentru că şI-ar bate jor de prestigiul şI de încrederea de care se bucură. "Ca simplă roată la căruţa preremistului Buchet sau a unui om de calibru, între ghilemele cum este Turianu, nu am ce să caut", a afirmat Dumitrescu. Demisia sa a avut ecou în primul rând, printre angajaţii CNSAS. Aceştia au lansat un apel pentru susţinerea lui Ticu Dumitrescu, considerând că prezenţa domnieie sa "drept singura granţie morală şI profesională pentru funcţionarea normala a instituţiei". Ei sunt de părere că există chiar riscu ca CNSAS să fie împiedică să-şI îndeplinească obiectivul major, anume acela al desconspirării poliţiei secrete a regimului comunist.

Tăriceanu: Nealegerea lui Ticu Dumitrescu în fruntea CNSAS este o conspiraţie
Aflând că Ticu Dumitrescu nu a fost ales în funcţia de preşedinte CNSAS, premierul Tăriceanu a declarat că "spiritul Alianţei" este în pericol. "Sunt mai supărat decât se poate vedea şi mai dezamăgit decât vă puteţi imagina pentru că am crezut că la 16 ani după căderea comunismului în sfârşit a venit momentul să aducem la suprafaţă adevărul. Cred că este un fel de conspiraţie pentru ascunderea adevărului", a declarat Tăriceanu. "Regret ce s-a întâmplat şi o să am azi (ieri-n.a.) o discuţie cu colegii din Alianţă. Constat că o înţelegere pe care am avut-o cu ceva timp în urmă şi am reconfirmat-o ieri seară(luni-n.r.) nu a fost respectată. Acesta este al doilea lucru care mă deranjează", a afirmat preşedintele PNL, adăugând că este posibil ca Turianu să facă un gest de onoare şi să demisioneze. El crede că trebuie găsită o soluţie de ieşire din acest impas, pentru ca Alianţa să rămână "credibilă". "Când am făcut Alianţa am vorbit de dreptate şi adevăr. Văd că unii, care nu sunt printre noi, încearcă să ascundă adevărul", a spus Tăriceanu.

Boc: "Dumitrescu nu a convins că poate face echipă"
Liderul PD, Emil Boc, a declarat că la alegerea conducerii Colegiului CNSAS au prevalat relaţiile interpersonale, precizând că, din informaţiile pe care le are, se pare că Ticu Dumitrescu nu şi-a convins colegii că poate face echipă. Preşedintele PD a respins acuzaţiile formulate de Ticu Dumitrescu, potrivit cărora alegerile pentru conducerea Colegiului CNSAS ar fi o "lucrătură" la nivel înalt, un "joc politic". "Jocul politic se reduce, se pare, la incapacitatea sa de a putea să-şi convingă colegii să facă echipă".

Marius Oprea: "Îl felicit pe Traian Băsescu pentru reuşită"
Consilierul primului-ministru pe probleme de securitate naţională, Marius Oprea, l-a acuzat, marţi, într-o conferinţă de presă, pe şeful statului, că s-ar fi opus alegerii lui Ticu Dumitrescu la şefia Colegiului CNSAS, întrucât ar avea o problemă în privinţa deconspirării fostei Securităţi. "Îl felicit pe Traian Băsescu pentru această reuşită. Se vede treaba că avea o problemă în ceea ce priveşte deconspirarea fostei Securităţi dacă s-au întreprins atâtea eforturi pentru a deturna sensul legii", a declarat Oprea.Oprea a mai sugerat că, prin alegerea lui Turianu în funcţia de preşedinte al Colegiului CNSAS, preşedintele Băsescu şi-ar fi subordonat această instituţie.

PC vede PD-ul ca "soluţia imorală"
Liderul deputaţilor PC, Bogdan Pascu, a afirmat că situaţia petrecută la CNSAS şI declaraţiile ulterioare ale lui Ticu Dumitrescu reconfirmă "soluţia ipocrită:Partidul Democrat".

PRM agreează schimbarea
"Au existat replici şi nuanţe care au lezat mai mulţi colegi. Dumnealui se considera din start preşedinte, înaintea votului. Nu putem pune căruţa înaintea boilor", a spun Constantin Buchet, noul secretar CNSAS susţinut de PRM, adăugând că preşedinţia Colegiului CNSAS este rezultanta unui vot democratic exprimat şi care trebuie acceptat.

Corneliu Turianu este la bază jurist, ajungând în cariera sa juridică până la postul de judecător la Curtea Supremă. Dar cel mai interesant este traseul politic pe care l-a urmat proaspătul preşedinte CNSAS. Turianu a intrat în Senat în legislatura 1996-2000, pe listele CDR, dar, la insistenţa Alianţei Civice, optând apoi pentru PNţCD. Dar nu a rămas prea mult timp în partid, părăsind PNţCD-ul în urma unor diferenţe de opinie cu lideri importanţi ai partidului. Următorul pas a fost să se înscrie în ANCD, fostul partid al lui Victor Ciorbea, unde a devenit membru pentru că i se promisese sprijin pentru inţiativele sale legislative. În ANCD nu a stat însă decât câteva luni, orientându-se spre ApR, pentru că a considerat că nu a avut susţinere electorală, spunând la plecare că Victor Ciorbea nu se bucură de sprijin nici măcar în filiala din care face parte. După circa doi ani, din ApR a ajuns să se înscrie în PD, fiind însărcinat la aceea vreme cu dezvoltarea legislaţiei anticorupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite