"Legea Patriotica", resuscitata doar pentru sase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presati de apropierea sarbato-rilor Craciunului, senatorii americani, dupa ce, la inceput, s-au opus reinnoirii unor prevederi ale Legii Patriotice (Patriotic Act) care expira la 31 decembrie, au

Presati de apropierea sarbato-rilor Craciunului, senatorii americani, dupa ce, la inceput, s-au opus reinnoirii unor prevederi ale Legii Patriotice (Patriotic Act) care expira la 31 decembrie, au cazut, pana la urma, de acord asupra unei solutii de compromis, in sensul extinderii valabilitatii acestor prevederi, dar numai pentru o perioada de sase luni, si nu pe termen nelimitat, asa cum dorea Casa Alba. Compromisul echivaleaza cu o infrangere pentru presedintele Bush, a carui autoritate ,este pusa sub semnul intrebarii", pentru a cita un comentariu BBC. Legea Patriotica sau Antitero, care extinde imputernicirile guvernului in ce priveste drepturile de supraveghere si investigare a vietii de zi cu zi a cetatenilor, in urma atacurilor teroriste din 11/9 2001, a dat nastere la dezbateri publice intense asupra necesitatii de a se stabili un echilibru intre asigurarea securitatii nationale si apararea libertatilor civice.
"Resuscitarea unei legislatii muribunde"
Socotind ca aceste libertati nu sunt suficient aparate, senatorii Partidului Democrat, de opozitie, la care s-au adaugat si un numar de senatori ai Partidului Republican, de guvernamant, formand o coalitie sui-generis, au blocat, in ultimul timp, prelungirea legii in prevederile sale esentiale. Presedintele Bush a reactionat viguros, atragand atentia ca teroristii pot oricand lovi din nou si ,trebuie sa dispunem de instrumentele necesare pentru a proteja poporul american". Indemnurile sale nu i-au impresionat insa pe senatori, care au oferit, la inceput, o extindere de numai trei luni, acceptand, pana la urma, prelungirea cu inca trei, ceea ce reprezinta mai mult decat nimic, dar mult mai putin decat dorea Bush. ,Senatul nu a facut decat sa resusciteze, in oarecare masura, muribunda Lege Patriotica", opineaza ,New York Times".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite