Lege pentru generali şi chestori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lege pentru generali şi chestori
Lege pentru generali şi chestori

Agenţii de poliţie vor lua bani mai puţini, comisarii-şefi şi chestorii mai mulţi. În Armată cresc simţitor doar lefurile ofiţerilor cu vechime şi funcţii înalte. „Adevărul“ încheie astăzi prezentarea Legii unice a salarizării cu simbriile angajaţilor din Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale.

Mai citeşte şi:


Două probleme legate de Legea unică de salarizare îi frământă în acest moment pe angajaţii din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI): actul normativ îi avantajează doar pe cei cu grade de la comisar-şef în sus, culminând cu chestorii, iar în al doilea rând, agenţii de Poliţie se simt discriminaţi în faţa subofiţerilor din Armată. Iar sindicatele din Poliţie fac presiuni la Guvern pentru o nouă rundă de negocieri.

În cealaltă tabără, la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), e linişte. Subofiţerii, maiştri militari şi ofiţerii tineri vor rămâne cu salariile actuale, cu diferenţe nesemnificative. În schimb, ofiţerii cu grad înalt şi experienţă îndelungată vor câştiga sporuri salariale mai mari, pe măsura importanţei funcţiei.

Agenţii de poliţie, cei mai dezavantajaţi

Nemulţumirea cea mai mare este în rândurile celor peste 40.000 de agenţi de poliţie. Coeficientul lor  de salarizare va scădea de la maximum 2,9, cât este în prezent, la maximum 2,1, în timp ce al chestorilor va creşte de la 7,2 la 9.

În plus, norma de hrană de 540 de lei nu este menţionată în Legea unică a salarizării, fiind stipulat în schimb un spor de cel mult 30% din venitul total lunar.

„Dacă priviţi tabelul coeficienţilor de ierarhizare în Poliţie, veţi observa că lefurile cresc faţă de prezent doar de la gradul de comisar-şef în sus”, a declarat pentru „Adevărul” preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia.

Funcţii similare, lefuri inegale

Sindicaliştii acuză şi discriminarea agenţilor de poliţie în faţa subofiţerilor din MApN, care sunt ierarhizaţi precis cu un coeficient maxim de salarizare de 2,55, faţă de 2,1 la cât pot aspira poliţiştii.

„Discriminarea este făţişă. Ofiţerii din MAI vor fi plătiţi la fel ca şi cei din MApN, coeficientele fiind identice. În schimb, agenţii de poliţie sunt cotaţi mai slab decât subofiţerii din Armată. Pentru toate categoriile de militari-subofiţeri, coeficienţii de salarizare se vor încadra între 1,75 – 2,55 salarii minime pe economie, iar proiectul noii legi restrânge coeficienţii de salarizare ai agenţilor de poliţie la intervalul de 1,70 – 2,10”, a precizat liderul de sindicat. 

Generalii prosperă

În Ministerul Apărării Naţionale (MApN), situaţia este puţin diferită. Pentru cadrele militare, salariul are mai multe componente, care se însumează: solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comandă (numai la ofiţeri), indemnizaţia de dispozitiv şi norma de hrană de 700 de lei.

Potrivit proiectului de lege, şeful Statului Major General, cea mai înaltă funcţie militară din MApN, va avea la solda de funcţie coeficientul 10,60, faţă de 9,00 cât este în prezent. De asemenea, pentru funcţia de general de brigadă, coeficientul de ierarhizare creşte de la 5,7 la 7,4 – 8,15.

Subofiţerii rămân pe loc

Pentru funcţiile corespunzătoare gradelor de locotenent-colonel, maior şi căpitan, Legea unică a salarizării menţine coeficientele de ierarhizare actuale.

La subofiţeri, însă, coeficienţii de ierarhizare scad uşor, dar creşte în schimb solda de grad. De pildă, pentru funcţia de plutonier adjutant, coeficientul se reduce de la 2,8 la 2,5, iar solda de grad creşte de la 280 la 360 de lei. Pentru funcţia aferentă gradului de sergent major, coeficientul de ierarhizare maxim se reduce la 1,8. În schimb, solda de grad creşte de la 250 la 324 de lei.

image

Dacă priviţi tabelul coeficienţilor de ierarhizare în Poliţie, veţi observa că lefurile cresc faţă de prezent doar de la gradul de comisar-şef în sus.

image


Marin Gruia
preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor

image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite