Lecţii printre moloz şi aburi de ţuică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două săptămâni de la începerea şcolii, de pe băncile unor elevi încă lipsesc manualele, iar alţii învaţă împreună cu muncitorii.Cele mai multe şcoli din mediul rural funcţionează fără aviz sanitar, oferind condiţii de neînchipuit.

De mai bine de doi ani, peste 30 de elevi din localitatea doljeană Brabova fac orele într-o clasă vecină cu un bar. Sălile de curs au fost improvizate la Căminul Cultural, în aceeaşi clădire în care funcţionează şi un birt.

„Pe o uşă intră în clasă elevii, iar pe cealaltă ies clătinându-se oamenii veniţi să-şi stingă setea la cârciumă”, spune mama unui elev în clasa a VI-a.  Şcoala din comună este în renovare din 2006, când a fost inundată. Deşi existau promisiuni că anul acesta situaţia se va schimba, conducerea şcolii nu a reuşit să le găsească elevilor din a VI-a şi a VIII-a o clasă care nu duhneşte a băutură.

„Nu mă deranjează neapărat că e atât de aproape, dar e rău că e gălăgie şi de multe ori intră mirosul în clasă. Aşa nu putem să fim atenţi la ore sau mai ales atunci când dăm lucrări de control”, s-a plâns Alina, elevă în clasa a VI-a. Alin Bondoc, directorul Şcolii Brabova, spune că el a sesizat autorităţile locale, dar numai verbal şi că nu există altă soluţie.

Primarul ridică din umeri:“Noi am cumpărat două treimi din clădirea aceea, iar restul aparţine unei persoane din Craiova, care are cârciumă acolo”.

Fără manuale

Aproximativ 300 de elevi de la şcoala din comuna buzoiană Calvini nu au primit manuale noi pe 15 septembrie. Singurii care au cărţi noi sunt bobocii, toţi ceilalţi elevi fiind nevoiţi să înveţe după manuale vechi chiar şi de 5-6 ani, cărora le lipsesc pagini sau capitole întregi.

 “Am primit doar cărţile de religie şi de cunoaşterea mediului. Altceva nu am primit, pentru că nu avem la şcoală”, a explicat situaţia Ioana, o elevă din clasa a doua. “Citim după tablă ce ne scrie domnul învăţător”, a completat-o colega de bancă. Părinţii şi profesorii îl acuză pe fostul director că nu a cerut manuale pentru elevi.

image

E rău că e gălăgie şi de multe ori intră mirosul de băutură în clasă. Nu putem să fim atenţi la ore sau când dăm lucrări de control

image


Alina,
elevă la Școala Brabova

image

Am sesizat verbal autorităţile locale, dar deocamdată nu există nicio altă soluţie

image


Alin Bondoc,
director la Școala Brabova


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite