Lecţii de preîntâmpinare a violenţei în familie la penitenciarul Vaslui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţa în familie este un fenomen încă necombătut efectiv prin lege şi se petrece mai des decât indică statisticile. De această părere sunt deţinutele de la Penitenciarul cu Regim închis

Violenţa în familie este un fenomen încă necombătut efectiv prin lege şi se petrece mai des decât indică statisticile. De această părere sunt deţinutele de la Penitenciarul cu Regim închis Vaslui, care au fost receptive la programul pregătit pentru ele, pe data de 25 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Violenţei Familiale.
Programul a inclus un seminar, care a avut ca temă de dezbatere "Ciclul violenţei în familie", şi un film sugestiv, care a avut ca protagonistă o femeie care a murit în urma violenţei fizice şi psihice la care a fost supusă de soţul ei.
După ce au asistat smerite la o slujbă religioasă, alături de tineri şi minori, cele 28 de femei încarcerate s-au plâns că execută ani grei de puşcărie pentru simplul motiv că au fost martorele unor violenţe în familie şi, pentru a nu fi omorâte în bătaie, s-au apărat. Din nefericire pentru ele, justiţia a apreciat că se fac vinovate pentru tentative de omor ş.a. Este şi cazul Didinei Macovei, o deţinută în vârstă de 62 de ani, care este de părere că astfel de acţiuni ar trebui să se organizeze mai des şi să aibă scop final identificarea adevărului. "Trebuie să se facă mai mult şi în justiţie. Eu sunt aici pentru că am fost acuzată de tentativă de omor, deşi am fost în legitimă apărare, am fost nevoită să mă apăr. Dar justiţia a interpretat altfel, şi consider că nu am fost judecată corect". Eusebio Brânză, subinspector-şef şi purtător de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, a declarat că numărul de cazuri de violenţă domestică este cu mult mai mare decât cel înregistrat oficial. "Sunt foarte multe cazuri în care victimele nu reclamă la poliţie faptul că au fost agresate, mai ales că s-a întâmplat în propria familie. Femeile s-au arătat interesate şi ne-au propus şi alte teme: a dragostei, a echilibrului în familie etc. Timpul fizic nu ne-a permis să abordăm şi alte aspecte ale violenţei familiale, mai ales cele în care victimele sunt copiii. Consider că această temă ar trebui extinsă şi la nivelul altor instituţii din comunitatea locală", a spus Brânză. Preotul Mircea Istrătucă, care a oficiat slujba religioasă, a explicat că femeile sunt, de regulă, cele mai expuse riscului de a nu reacţiona la violenţa la care sunt supuse din diverse motive: neştiinţă, frică etc. "Trebuie să înţelegem că prin atitudinea pe care o luăm putem rezolva şi elimina violenţa în familie. Trebuie să renunţăm la acele clişee şi prejudecăţi pe care Biserica nu le mai poate accepta: "bătaia este ruptă din Rai", "femeia trebuie să fie supusă bărbatului", "femeia trebuie să se teamă de bărbat", "unde dă mama sau tata creşte".
Femeile pot şi trebuie să facă ceva pentru a nu mai accepta să devină victime în familiile lor", a declarat Istrătucă. Programul a fost pus la punct de către Patriarhia Română, cu sprijinul USAID (Agenţia SUA pentru Dezvoltare), prin intermediul Organizaţiei Internaţionale de Caritate Creştin Ortodoxă (IOCC).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite