Leasingul local, a patra creştere din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2007, membrii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB) au înregistrat un avans al finanţărilor de 64,1% În ciuda ritmului semnificativ de creştere de anul trecut,

În 2007, membrii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB) au înregistrat un avans al finanţărilor de 64,1%

În ciuda ritmului semnificativ de creştere de anul trecut, piaţa românească a leasingului rămâne cu mult în urma statelor cu tradiţie din Vest.

În clasamentul volumului finanţat prin leasing anul trecut la nivel european, România ocupă locul al patrulea, după ritmul de creştere înregistrat pe acest segment. Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB), care deţine 73% din piaţa locală de profil, şi-a sporit finanţările cu 64,1% în 2007 faţă de anul precedent.

Potrivit Asociaţiei Europene a Leasingului (Leaseurope), cea mai mare creştere a volumului finanţat a fost înregistrată în Rusia (102%), urmată de Bosnia şi Herţegovina (80%), Serbia şi Muntenegru (70%), România şi Bulgaria, cu 60%.

De altfel, un avans semnificativ a fost înregistrat în cea mai mare parte a statelor emergente, ca Polonia sau ţările baltice. La polul opus s-au aflat pieţele mature din Europa Occidentală, cu o tradiţie de zeci de ani în finanţarea prin leasing. Astfel, în Germania, avansul a fost de 6,35%, de 3,5% în Marea Britanie şi de 1,5% în Italia.

Pondere redusă în context european

În ciuda performanţelor de anul trecut, volumul finanţat rămâne cu mult în urma statelor dezvoltate din Vest. Ca valoare, finanţarea acordată de membrii ALB anul trecut a fost de 3,747 miliarde euro. Adică puţin peste 1% din contractele semnate anul trecut în Europa. "Ponderea de 1,11% din piaţa europeană reprezintă o provocare pe viitor.

Totuşi, ritmul de creştere înregistrat în 2007 dovedeşte faptul că România este o piaţă matură din punctul de vedere al procedurilor şi a legislaţiei", spune Adriana Ahciarliu, secretar general al ALB.

În ceea ce priveşte piaţa leasingului deţinută de membrii ALB în ţara noastră, aceasta s-a ridicat la valoarea de 4,494 miliarde euro la finele anului trecut, potrivit Leaseurope. Ceea ce înseamnă că piaţa totală (incluzând toate contractele de leasing valabile) a crescut cu 96% comparativ cu 2006.

Cel mai reprezentativ avans la nivel european (316,16%) a fost înregistrat în Rusia, unde piaţa leasingului a ajuns la valoarea de 21,2 miliarde euro. Cele mai mari pieţe de leasing din Europa rămân Germania, cu finanţări de peste 139 miliarde euro, Marea Britanie (115,7 miliarde euro) şi Italia, cu peste 123 miliarde euro.

Evoluţie peste aşteptări

Specialiştii spun că evoluţia de anul trecut a depăşit aşteptările, cu atât mai mult cu cât existau îndoieli privitoare la noul cadru legislativ stabilit de către Bănca Naţională a României pentru activitatea instituţiilor financiare nebancare, categoria în care intră şi societăţile leasing.

"Am constatat că o piaţă mai reglementată îi face pe investitori să aibă mai mare încredere în piaţa respectivă. Iată că anul trecut am asistat la intrarea pe piaţă a unor mari jucători", spune secretarul general al ALB.

1,11% reprezintă ponderea pieţei de leasing din România din totalul pieţei europene

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite