Leasingul imobiliar vrea să deţină 1% din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leasingul imobiliar ar putea atinge anul acesta o cotă de piaţă de 1%. Aşa estimează reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR), după ce, anul trecut,

Leasingul imobiliar ar putea atinge anul acesta o cotă de piaţă de 1%. Aşa estimează reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR), după ce, anul trecut, finanţările în leasing au reprezentat doar 0,4% din totalul pieţei ASLR. Numărul de societăţi de leasing notificate la BNR se ridică la 278.
Clienţii români au încă reţineri mari în privinţa finanţărilor în leasing. "Experienţa negativă avută cu MTS Leasing - societate germană care nu avea nimic în comun cu leasingul - a produs un şoc pe piaţa leasingului, care a condus la diminuarea interesului şi cererii din partea clienţilor. Efectele acestei întâmplări încă nu au trecut", este de părere Ioan Ban, consilier în cadrul ASLR. Drept urmare, clienţii interesaţi s-au îndreptat către filialele băncilor, ocolind, pentru un timp, societăţile de leasing. Nu în ultimul rând, reticenţa companiilor interesate de găsirea unei surse de finanţare imobiliară este pusă şi pe seama modalităţii în care funcţionează leasingul imobiliar. Dreptul de proprietate în acest caz este transferat la achitarea ratei reziduale, "ceea ce creează reţineri în rândul clienţilor, care au un evident simţ al proprietăţii", mai spune Ioan Ban.De la 0,4% la 1% În aceste condiţii, leasingul imobiliar a reprezentat anul trecut doar 0,4% din totalul pieţei ASLR, un procent foarte mic în raport cu celelalte componente ale pieţei. Asta, în ciuda faptului că estimările societăţilor de leasing afiliate băncilor, membre ale Asociaţiei de Leasing Bancar (ALB), fuseseră cât se poate de optimiste. Ele avansaseră o cotă de 4%. "Totuşi, dacă urmărim această componentă a pieţei de leasing în alte state, observăm că ponderea acesteia este una importantă, ceea ce ne face să credem că şi în România această componentă se va dezvolta în viitor", sunt de părere reprezentanţii ASLR. Leasingul imobiliar ar putea atinge astfel o cotă de 1%, anul acesta.

Societăţile de leasing acuză cadrul legislativ
Instabilitatea legislativă, modificarea Codului Fiscal, a Legii leasingului, precum şi restricţiile impuse de BNR sunt văzute de către reprezentanţii ASLR ca fiind principalele piedici în calea desfăşurării activităţii de leasing. "Obligativitatea modificării capitalului social, notificarea, constituirea de provizioane de risc, precum şi reglementările contabile supun la eforturi serioase societăţile de leasing", spune Ioan Ban. "Din aceste motive, o mare parte din societăţile de leasing vor fi nevoite să renunţe la activitate sau să se reorienteze către alte activităţi", conchide consilierul din cadrul ASLR.

Oferte ale unor societăţi de profil
* BCR Leasing oferă finanţare doar pentru cumpărarea de imobile, nu şi pentru construire, pe o perioadă de maximum cinci ani.
* UniCredit Leasing oferă finanţare atât pentru imobile destinate afacerilor, cât şi pentru locuinţe, pe o perioadă de maximum patru ani. Societatea nu se implică însă în construcţii.
* TBI Leasing finanţează achiziţia de spaţii imobiliare, de reşedinţă, comerciale, spaţii de birouri şi hale pe o perioadă de zece ani.

Avantajul: finanţare în condiţii mai puţin restrictive

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite