Lazăr Comănescu: „Problema consulatelor este prioritară”
0Recent învestit ministru al afacerilor externe, Lazăr Comănescu a evitat să comenteze activitatea predecesorului său. El a spus că va face aprecieri despre cazul Crulic, după ce se vor încheia
Recent învestit ministru al afacerilor externe, Lazăr Comănescu a evitat să comenteze activitatea predecesorului său. El a spus că va face aprecieri despre cazul Crulic, după ce se vor încheia evaluările şi investigaţiile demarate deja în minister. Activitatea consulară se va schimba radical, a declarat noul ministru. În ce priveşte primenirea aparatului MAE, „este loc de foarte mult bine”
Adevărul: A fost Adrian Cioroianu un bun ministru de externe?
Lazăr Comănescu: Eu cred că problema nu trebuie pusă în termenii aceştia. Trebuie pusă în termenii „în ce măsură diplomaţia românească funcţionează”. Funcţionează, dar cred că este nevoie de un efort în continuare, pentru, dacă vreţi, consolidarea diplomaţiei române, calităţii şi ţinutei pe care diplomaţia le merită.
- În cazul domnului Cioroianu a funcţionat Ministerul de Externe?
- Pentru ca să pot face evaluări în genul celor pe care dvs. mi le solicitaţi trebuie să mă informez de la toţi cei care conduc departamente în MAE.
- Cum vă veţi înţelege cu preşedintele Traian Băsescu şi primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu?
- Cred că domnul preşedinte, în intervenţia pe care a avut-o cu ocazia învestirii mele, a fost foarte clar în ce priveşte ce are România de făcut în materie de politică externă. În primul rând, trebuie să subliniez, mi se pare lucrul cel mai important: politica externă este a României şi, mai mult, cred că în materie de politică externă există un consens naţional.
- Veţi continua evaluarea dispusă de Adrian Cioroianu în privinţa personalului din consulate şi ambasade?
- Absolut, absolut. Vă pot garanta că este o chestiune esenţială şi, dacă vreţi, prioritară. Calitatea de membru al UE înseamnă, între altele, câştiguri pentru cetăţeanul român, inclusiv libertatea de mişcare, şi cred că acest lucru este esenţial de consolidat. Însăşi abordarea problematicii consulare trebuie să difere faţă de ce a fost până acum.
Accentul nu este – în trecut, când se vorbea de probleme consulare, lumea se gândea doar la vize - în UE, nu asta este problema esenţială. Problema este protejarea intereselor cetăţenilor români care se mişcă în spaţiul european şi care trebuie să se mişte liber în spaţiul european ca oricare alt cetăţean al statelor membre UE.
- Aparatul MAE trebuie primenit, este nevoie de alt stil?
- Oriunde este loc de mai bine şi sunt convins că aici este loc de foarte mult bine.