Lavinia Şandru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Poate e nefiresc, dar soţul meu m-a cucerit cu un discurs politic" În România noastră cea de toate zilele, când patima politică, prea clocotitoare, izbucneşte din parlament, în

"Poate e nefiresc, dar soţul meu m-a cucerit cu un discurs politic"

În România noastră cea de toate zilele, când patima politică, prea clocotitoare, izbucneşte din parlament, în stradă, se isterizează oraşul, vin grupuri de mineri şi se suspendă preşedintele. Martoră la recente şi mai vechi evenimente politice, Lavinia Şandru, vicepreşedinte PIN şi deputat, a fost cât pe-aci să ia bătaie de la manifestanţii pro-Băsescu, săptămâna trecută, în Piaţa Universităţii. Este doar unul dintre motivele pentru care am ales acest personaj feminin, la rubrica "VIP în familie". Pentru că soţul ei, Darius Vâlcov, este membru PD şi primar în provincie, pentru că partidele lor se urăsc, dar ei doi se iubesc, pentru că au o fetiţă superbă, şi mai ales fiindcă Lavinia a sărit cu paraşuta, de la 4.000 de metri, ca să-şi facă singură curaj în caz de forţă majoră - iată şi alte motive să dăm cuvântul cuplului Lavinia Şandru - Darius Vâlcov.

Joia trecută, după votul dat în parlament pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, Lavinia Şandru şi Cozmin Guşă au mers în Piaţa Universităţii, printre cei 2.000 de manifestanţi: "La ştiri, se anunţase că oamenii s-au adunat acolo ca să-şi spună opiniile. Am vrut şi noi să explicăm de ce a fost suspendat Traian Băsescu, de ce România are nevoie de un preşedinte adevărat, şi nu de un aventurier ca el. Primii oameni ne-au întâmpinat cu simpatie, apoi o doamnă din rândul doi ne-a spus că de ea nu vom trece", detaliază Lavinia. Deznodământul acestui act dezinteresat: câţiva pumni în stomacul şi capul preşedintelui PIN, care a confirmat că fuga este sănătoasă în circumstanţe ce nu pot fi controlate.

Când am vizitat-o, luni, Lavinia tocmai dăduse declaraţie, ca martor, la poliţie. Şi culmea, era fericită. Motivul era altul: unul din verii lui Darius tocmai devenise tată. "Încă un verişor pentru Sara. Are vreo 11 până acum. Darius are o soră şi o mulţime de veri care au copii. Fratele meu, Tudor, încă nu s-a căsătorit". Tudor are 25 de ani şi este informatician în Târgu Mureş, oraşul în care locuiesc părinţii Laviniei Şandru.

Acasă nu se face politică

Lavinia şi Darius s-au cunoscut în timpul campaniei electorale din 2004, ea fiind pe atunci membră PD. "L-am întâlnit la Sala Palatului, la o conferinţă a Partidului Democrat. Avea nişte referinţe interesante: cel mai tânăr membru PD care candida la funcţia de primar de reşedintă de judeţ. L-am văzut pe scenă, era atât de tânăr şi de frumos! Avea 27 de ani, atunci. M-am uitat la el minute în şir, cu admiraţie, aşa cum nu mă uitasem niciodată la un bărbat. Mi s-a părut foarte ferm, foarte hotărât, pentru un tânăr de vârsta lui! Dacă spun că m-a cucerit cu discursul de pe scenă, poate sună nefiresc, dar aşa a fost. Dar acasă nu facem politica partidelor noastre". "La noi, dragostea a fost combinată doar la început cu politica. A, vorbim, dar aşa cum ar face-o orice cuplu, nu ca doi oameni implicaţi, care vin cu problemele partidului acasă, şi le pun la comun, pe tavă, să le disece", am aflat de la Darius.

Navetişti la sfârşit de săptămână

Nu este ceva neobişnuit, se întâmplă în multe familii: ea şi fetiţa stau în Bucureşti (într-un apartament de trei camere, închiriat, aproape de Palatul Parlamentului), iar soţul, în Slatina, unde este primar. Apartamentul de student, al lui Darius, din Bucureşti, compus din două camere, devenise cam neîncăpător după naşterea Sarei. Aşa că au hotărât să îl vândă şi să se mute într-unul închiriat, mai confortabil. Dacă înainte Lavinia făcea naveta, acum se întâmplă invers, vine soţul ei în Capitală. În weekend, de obicei. "Chiar dacă ne vedem doar la sfârşit de săptămână, nu este cazul să ne plângem, sunt atâtea familii care lucrează în ture ca să îşi poată creşte copiii. Cu siguranţă lor le este mult mai greu", spune Lavinia care, din acest punct de vedere, are ajutoare de nădejde. "Mama mea s-a mutat în Bucureşti ca să aibă grijă de Sara. Sora mamei mai dă şi ea o mână de ajutor, la fel şi mătuşile şi mama lui Darius. Iar tatăl meu (profesor de matematică în Târgu Mureş) mai vine şi el în weekend, uneori. Săruca noastră este înconjurată de dragoste din toate părţile… Este un copil bun, aproape că nu ştie să plângă. Acum este la vârsta la care chiuie, râde, vorbeşte în felul ei, e veselă şi vrea să se joace".

Fetiţa lor este "Rândunica"

Sara Gabriela are cinci luni şi, lucru deja cunoscut, a venit pe lume într-o clinică din Strasbourg, unde profesează, ca medic generalist, sora lui Darius, Roxana. În urmă cu două săptămâni, Darius şi Lavinia au avut sărbătoare în familie. Botezul Sarei Gabriela a avut loc la catedrala din Slatina, naşul Cozmin Guşă dând dovadă de o grijă excesivă faţă de finuţa lui: "A verificat de câteva ori cristelniţa ca să fie sigur că apa are temperatura potrivită, nu cumva să păţească ceva Rândunica noastră!", spune Darius. Imediat, Lavinia explică de unde vine acest nume: "Când mi-au adus-o la maternitate, prima oară, mie mi s-a părut că semăna cu o rândunică. Şi pentru că în Oltenia este un obicei - Darius este oltean sadea - să nu spui copilului pe nume până la botez, noi am hotărât să-i zicem aşa. Roxana, care a ţinut-o prima în braţe, a spus acelaşi lucru: seamănă cu o rândunică". Despre cumnata ei, Lavinia afirmă că este sora pe care şi-a dorit-o mereu, iar Dumnezeu i-a dat-o acum: "Gândim la fel, avem aceleaşi gusturi, aceleaşi păreri. Darius mi-a zis, la început: semeni atât de mult cu sora mea! De aceea am şi ales să nasc în Franţa, ea este medic generalist acolo, la clinica din Strasbourg. M-a ajutat, mi-a fost alături pe toată perioada spitalizării. Pentru că ea a fost prima care a ţinut-o în braţe pe micuţă, Roxana este moaşa fetiţei noastre.

Mă bucur de fiecare dată când Darius îmi spune, aprobator sau dojenitor: "Eşti la fel ca soră-mea!"

Trei nunţi într-una

Lavinia Şandru şi Darius Vâlcov s-au căsătorit în vara lui 2005. Cununia civilă a avut loc la Slatina, pe 21 mai, cea religioasă, la Neptun, o săptămână mai târziu, iar petrecerea pentru familie, la restaurantul Continental din Târgu Mureş, "ca să se bucure toate rudele şi să îi mulţumim pe părinţi". Trei într-una, cum ar spune o reclamă la şampon! Naşi au fost Gabriela şi Cozmin Guşă - superiorul Laviniei pe linie de partid . "Când mergem la naşi în vizită, Daria, fata lor, care este o mică prinţesă, ne întreabă mereu: <> Cozmin şi Gabriela sunt adevăraţi părinţi spirituali, ţin la tradiţie. Îi vizităm în fiecare an în ajunul sărbătorilor creştine", au spus finii.

Merge mai des la piaţă decât la mall

Duminica trecută, Lavinia Şandru a apărut la ştiri sărind cu paraşuta. Gestul este motivat de incidentul prin care a trecut împreună cu Cozmin Guşă în Piaţa Universităţii. "Am văzut că bătălia politică este dură, că se poate ajunge la violenţe fizice. Am vrut şi eu să îmi testez curajul. Da!". După ce s-a opus iniţial, Darius, soţul ei, a felicitat-o. Acum vrea să repete experienţa căderii cu 190 km/oră. "Coborârea durează câteva minute, parcă eşti pe o pernă de aer. Nu ai repere şi nu percepi mişcarea, ai impresia că pluteşti. Am avut mai puţine emoţii când am sărit cu paraşuta decât atunci când am fost invitată la prima emisiune tv în direct".

În 2005, când şi-a dat demisia din PD şi Traian Băsescu a trimis-o "pe centura politicii", doctrina de partid a soţului contravenea celei susţinută de proaspătul PIN (Partidul Iniţiativa Naţională) în care Lavinia era vicepreşedinte. Şi din acel moment, Lavi, cum îi spun apropiaţii, a pus "artileria" pe Traian Băsescu - fapt care ar fi trebuit să aibă repercusiuni şi-n cuplu. Lucru care nu s-a întâmplat. "Unii îşi imaginează că, dacă facem parte din partide diferite, aplicăm politica partidului în familie. N-are nicio legătură că eu sunt în PD şi ea în PIN", precizează Darius. "Eu îmi permit
să-i spun, din când în când, despre şeful lui de partid, <> , dar nu se supără!", zice Lavinia.

Cu fanii la taraba de fructe

Weekendul petrecut împreună se consumă rapid, acasă, în faţa unui film, pe DVD sau în plimbări cu Sara, în parc. "Timpul trece repede când suntem amândoi! Nici nu ne despărţim şi ne gândim deja la următoarea întâlnire". Fără soţ, în Capitală, Lavinia se ocupă singură de casă. Se duce la piaţă mai des decât la mall şi uneori face nişte mici băiţe de mulţime printre vânzătorii de legume şi fructe de sezon. "Unii mă roagă să mă fotografiez cu ei, acolo, la tarabă. Şi îmi spun problemele lor, îmi cer părerea despre toate cele care se întâmplă în lumea noastră politică… Noi cumpărăm legume şi fructe româneşti, pentru că ştim că sunt curate, crescute şi îngrijite natural, fără chimicale. Şi munca lor, a oamenilor care trudesc pentru câteva zeci de kilograme de roşii, ar trebui răsplătită cumva. E adevărat, portocale româneşti nu cumpăr!", spune deputatul PIN, care mai are un obicei oarecum neobişnuit pentru un deputat: merge cu metroul. "Nu mă încadrez printre politicienii cu girofar. Folosesc şi maşina, dar mai puţin în oraş. Pentru că traficul în Bucureşti este aşa cum este şi pentru că până la birou fac şapte - opt minute cu metroul, de ce să mă complic? Doar aşa, de moft şi de fiţe? E o ruşine să mergi cu mijloacele de transport în comun?".

"E o ruşine să mergi cu mijloacele de transport în comun?"
Lavinia Şandru

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite