Laszlo Tokes îşi strânge adepţii la Satu Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

programului din data de 15 martie, când va fi aniversată Ziua mondială a maghiarilor. Deşi UDMR s-a dezis de întrunirea CNMT, este posibil ca să participe câţiva parlamentari ai Uniunii,

programului din data de 15 martie, când va fi aniversată Ziua mondială a maghiarilor. Deşi UDMR s-a dezis de întrunirea CNMT, este posibil ca să participe câţiva parlamentari ai Uniunii, printre care Toro Tibor. Conducerea CNMT a fost extrem de preocupată în ultimele zile cu mobilizarea participanţilor.
Au fost transmise mesaje pe adresele de internet personale ale membrilor, iar şefii de organizaţii teritoriale (Scaune, după denumirea veche) au avut misiunea de a transmite personal sau telefonic mesajul fiecărui ales.
Pentru a da greutate întâlnirii, Tokes l-a sunat personal pe europarlamentarul UDMR Konia Hamar Sandor, chemându-l la Satu Mare, dar fără succes. Fostul său susţinător a ales întrunirea anuală a Muzeului Ardelean din Cluj, desfăşurată simultan cu cea de la Satu Mare, iar la 15 martie va fi plecat la Bruxelles. Konia Hamar Sandor este, în acelaşi timp, nemulţumit pentru faptul că CNMT s-a depărtat de Consiliul Naţional Secuiesc şi că au poziţii diferite legate de strategia de obţinere a autonomiei comunităţii maghiare. Biserica cu Lanţuri nu este aleasă întâmplător, pentru desfăşurarea întrunirii de astăzi.
În această biserică reformată, aflată acum sub jurisdicţia episcopului de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, a fost parafat un act important în istoria Transilvaniei, de către principele Rakoczi, iar în urmă cu trei ani, după ce a fost exclus din UDMR, Tokes a organizat aici o adunare cu susţinătorii săi.

Primit la Cotroceni, Szasz Jeno l-a invitat pe Băsescu la Odorhei
Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, a venit, ieri, la Palatul Cotroceni, pentru a-i prezenta preşedintelui Traian Băsescu o informare despre situaţia comunităţii maghiare. Întâlnirea cu şeful statului a avut loc în contextul în care, la 15 martie, în localitatea condusă de Szasz vor fi organizate ample manifestări dedicate zilei naţionale a maghiarilor. Edilul din Odorheiu Secuiesc a declarat pentru Rompres că detaliile legate de autonomia teritorială sau culturală cerută de maghiari nu au făcut obiectul discuţiilor de la Cotroceni. "Este primul preşedinte care vrea să obţină informaţii în mod obiectiv despre maghiarii din România", a spus Szasz Jeno. În cadrul întrevederii, care a durat două ore, Szasz Jeno l-a invitat pe preşedintele Traian Băsescu să participe la manifestaţiile organizate la Odorhei şi i-a dat asigurări că totul va decurge fără incidente. În plus, potrivit primarului, prezenţa preşedintelui la Odorhei ar reprezenta o garanţie suplimentară pentru desfăşurarea paşnică a evenimentului de la 15 martie. "România de astăzi nu este cea de acum 16 ani, ţara nu mai e condusă de Iliescu, care folosea minerii pentru menţinerea ordinii, şi am convingerea că o ţară aflată în antreul UE se va comporta ca atare", a mai spus Szasz.

Kincses Elod: CNS nu este amestecat în proclamaţia de autonomie
Potrivit avocatului Kincses Elod, proclamarea Republicii Secuieşti în data de 15 martie, la Odorheiu Secuiesc, este iniţiativa unul grup coordonat de regizorul ungar Laszlo Romhanyi, care a mai încercat o acţiune similară în august 2005, la pelerinajul catolic de la şumuleu-Ciuc. "Consiliul Naţional Secuiesc nu are nicio treabă cu acest proiect, însă îşi va face publice doleanţele la Odorheiu Secuiesc, fără vreo declaraţie de proclamare a aşa-zisei Republici Secuieşti", a precizat Kincses. Avocatul maghiar, care a trăit şase ani în exil în Ungaria în urma evenimentelor din martie 1990, de la Târgu Mureş, susţine că, în 2005, capii bisericii au reacţionat prompt şi au reuşit să înlăture această iniţiativă a regizorului Laszlo Romhanyi. Kincses Elod susţine că Romhanyi, lider al Alianţei Naţionale a Maghiarilor din Ungaria şi editor la publicaţia extremistă "Sfânta Coroană", nu are nicio legătură cu Ardealul, dar că există o serie de persoane care îi împărtăşesc opiniile. Romhanyi e cunoscut ca având atitudini antisemite şi antiromâneşti, învinovăţindu-i pe evrei, în repetate rânduri, de încheierea Tratatului de la Trianon din 1920, prin care Transilvania a revenit României.

C.V. Tudor nu renunţă la marşul PRM
Soarta mitingului organizat de PRM, anunţat pentru miercuri, 15 martie, la Odorheiu Secuiesc, este încă indecisă. Preşedintele Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, a spus că luni, 13 martie,se va şti cu siguranţă dacă marşul va avea loc. C.V.Tudor intenţionează să aducă la Odorheiu Secuiesc 100.000 de oameni. El a mai spus că, pe lângă această manifestare, vor fi pichetate toate sediile centrale ale UDMR din municipiile reşedinţe de judeţ din toată ţara. "Fac apel la ordine, disciplină şi respectarea valorilor creştine", a mai spus el. Liderul PRM a precizat că doreşte ca manifestarea să fie una paşnică, "dar fermă", şi a mai spus că se aşteaptă la chiar mai mult de 100.000 de oameni. Preşedintele PRM a mai declarat că, după întâlnirea de luna trecută de la Palatul Cotroceni, are toate motivele să creadă că însuşi Traian Băsescu se va prezenta pe 15 martie la Odorheiu Secuiesc pentru a detensiona situaţia. Această părere a fost întărită când, potrivit liderului PRM, a fost sunat chiar de preşedintele Băsescu, care i-ar fi spus: "Maestre, aveţi cuvântul meu că instituţiile statului îşi vor face datoria". C.V. Tudor a adăugat că logistica pentru manifestare este deja pregătită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite