Lant uman de 120.000 de persoane, in sprijinul unei planete curate si lipsite de saracie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciodata in istoria Scotiei nu a avut loc o demonstratie de asemenea amploare ca aceea desfasurata sambata, la Edinburgh, in preajma summit-ului G 8, care urmeaza sa se deschida miercuri, in

Niciodata in istoria Scotiei nu a avut loc o demonstratie de asemenea amploare ca aceea desfasurata sambata, la Edinburgh, in preajma summit-ului G 8, care urmeaza sa se deschida miercuri, in localitatea scotiana Gleneagles, pentru a discuta problemele presante ale saraciei pe glob si ale incalzirii climatului planetar. Sositi cu trenul, cu autobuzele, cu masinile proprii, cu bicicletele, unii cu avionul, 120.000 de oameni din toate colturile Marii Britanii, precum si din tari ca Olanda, Spania, Polonia, SUA, au facut un gigantic lant uman in jurul capitalei scotiene. Printre ei, personalitati politice de vaza, figuri bisericesti, actori, cantareti, oameni de rand. O bunica in varsta de 75 de ani a pedalat peste 800 km pentru a ajunge la Edinburgh, multe mame au venit cu copii in brate sau in carucior. Multimea purta tricouri si banderole cu inscriptii ca: "Saracia sa devina de domeniul trecutului", "Stergeti datoria tarilor sarace", "Comert, nu ajutor". Orasul parea scena unui urias carnaval. Tam-tam-ul tobelor africane se amesteca cu zgomotul asurzitor al claxoanelor, trompetelor si fluierelor si cu strigatele multimii. Vacarmul a incetat brusc la ora 3 dupa-amiaza, cand, timp de un minut, cei 120.000 de oameni s-au recules intr-o tacere adanca, pentru a omagia memoria milioanelor de victime ale saraciei si bolilor de pe intreaga planeta. O singura cifra, inspaimantatoare: in fiecare minut mor, din cauza foametei sau a unor boli vindecabile ori care pot fi prevenite, 20 de copii. In fruntea demonstrantilor, care, inainte de a forma lantul uman, au strabatut artera principala a orasului, se afla un grup care arbora tinuta unor oameni de afaceri, pentru a protesta astfel impotriva concernelor transnationale. "Niciodata, Marea Britanie nu a trait un moment mai inaltator, nu a fost mai unita pentru o cauza dreapta", a declarat omul nr. 2 din guvernul britanic, ministrul de Finante Gordon Brown, care se afla printre demonstranti. Primul-ministru al guvernului regional al Scotiei, Jack McConnel, si-a exprimat speranta ca liderii tarilor G 8 vor adopta decizii de care sa nu le fie rusine. S-a dat, de asemenea, citire unui mesaj al Papei Benedict al XVI-lea, care a cerut populatiei din statele bogate sa fie gata sa faca sacrificiile necesare pentru a reduce din povara saraciei care apasa asupra tarilor din lumea a treia. Uriasa manifestatie de solidaritate umana s-a desfasurat in modul cel mai pasnic cu putinta, neinregistrandu-se nici un incident.
"Situatia din Africa, o pata pe constiinta omenirii"
De ce saracia lumii a treia, in special a continentului african, precum si schimbarea climatului global sunt problemele principale ale summit-ului G 8? Raspunsul apare, evident, daca se tine seama de amploarea acestor probleme si de impactul lor asupra viitorului planetei. Eradicarea situatiei disperate in care se zbat popoarele Africii, "o pata pe constiinta omenirii", cum s-a exprimat odata premierul britanic Tony Blair, gazda summit-ului, constituie elementul central al viziunii acestuia asupra lumii de dupa 11 septembrie 2001. Potrivit acestei viziuni, intr-o epoca a globalizarii, Africa, sau oricare alt continent, nu poate fi lasata de izbeliste si sa devina, astfel, teren prielnic terorismului. Cat priveste schimbarea climatului planetar, ca urmare a efectului de sera, determinat de activitatile industriale necontrolate, in conceptia premierului britanic, impactul acestor schimbari este la fel de puternic ca acela al armelor de distrugere in masa si al terorismului. "Nu poate exista securitate adevarata daca planeta va fi devastata de schimbarile climei", a declarat Blair, care, de data aceasta, are pareri total deosebite de cele ale presedintelui Bush, refractar recomandarilor protocolului de la Kyoto pentru adoptarea de masuri in vederea reducerii emisiilor poluante din atmosfera. Blair, considera BBC, incearca, in acest fel, sa-si mai spele din pacate pentru atitudinea sa de sprijin fara rezerve fata de SUA in razboiul din Irak.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite