Lansare austeră a preşedinţiei austriece a UE la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corupţia şi justiţia, din nou la ordinea zilei

Vedem în iunie dacă europenii mai au nevoie de timp de gândire pentru Constituţie.
Progresul procesului de integrare a României şi Bulgariei este principalul obiectiv al preşedinţiei austriece în ceea ce priveşte chestiunea extinderii europene", a declarat, ieri, ambasadorul Austriei la Bucureşti, Christian Zeileissen. Austria ar putea ratifica Tratatul de Aderare a României în prima parte a lui 2006, procedurile parlamentare în acest sens fiind devansate. Zeileissen şi-a exprimat speranţa ca anul acesta, care urmează unui an 2005 "al nesiguranţei şi crizelor" să aducă ameliorări ale situaţiei UE. Preşedinţia austriacă va aborda "energic" problema Constituţiei Europene, a asigurat oficialul austriac, precizând că, în iunie, Viena va trebui să prezinte evaluarea acestei perioade de reflecţie pe care Uniunea şi-a impus-o după Non-ul francez şi Nee-ul olandez dat Tratatului Constituţional. Amintind de cuvintele cancelarului austriac, Wolfgang Schuessel, ambasadorul a subliniat că Europa nu îşi permite o perioadă prea lungă pentru luarea unor măsuri care să ducă la continuarea eforturilor de adoptare a unei constituţii europene. Lipsa unui tratat constituţional nu pune însă în pericol aderarea României, a afirmat ambasadorul Zeileissen. În domeniul politicii energetice comune, Austria sprijină proiectul conductei de gaz Nabucco, economia austriacă fiind direct interesată şi implicată prin contractantul proiectului, OMV, de realizarea acestuia.
Evaluaţi de 14 comisii
Dacă România va fi amânată cu un an la aderare va fi decis la 16 mai, când va fi prezentat următorul Raport de ţară al Comisiei Europene. Decizia aceasta va aparţine strict Consiliului European, care va lua o hotărâre pe baza sugestiei CE. România va fi vizitată până în mai de 14 comisii de experţi, care evaluează stadiul pregătirii României pentru aderare. Preşedinţia austriacă nu are nici un rol în stabilirea datei aderării, aceasta devine "activă numai în cazul în care există o recomandare de amânare", a explicat ambasadorul Zeileissen.
C.E. urmăreşte cu interes "Mătuşile"
CE nu şi-a fixat ţinte precise în lupta împotriva corupţiei şi nici un număr de cazuri sau liste de persoane care ar trebui anchetate, a indicat preşedintele delegaţiei CE la Bucureşti, Jonathan Scheele. Precizând că "nu este treaba UE să se amestece în cazuri specifice", oficialul a declarat că CE vrea totuşi asigurări că "acele cazuri mari de corupţie sau acele acuzaţii serioase" vor fi tratate corect şi satisfăcător. "Procesul de urmărire judiciară şi justiţia nu ar trebui influenţate de comenzi politice din nici o tabără. A impune termene-limită în proceduri de acest gen nu este o decizie corectă", a subliniat, la rândul său, ambasadorul Zeileissen. Scheele a declarat că va urmări cu interes ce se va întâmpla cu scandalul averilor politicienilor.

Franţa cere UE să blocheze extinderea până la reforma instituţională
Doar la o zi după ce ministrul de externe olandez a declarat Constituţia europeană "moartă", ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, a cerut ieri UE să nu admită nici un nou stat până când organizaţia de 25 de membri nu îşi va reforma instituţiile. Sarkozy, potenţial câştigător al alegerilor prezidenţiale, a mai precizat că UE poate încheia un parteneriat strategic cu ţările candidate care nu reuşesc să adere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite