Lansare OK pentru Endeavour

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ea duce un nou tronson pentru Staţia Spaţială, care va uşura reparaţiile scutului termic al navetelor Endeavour a fost lansată cu succes pe orbită, ieri-noapte, de la Centrul Spaţial

Ea duce un nou tronson pentru Staţia Spaţială, care va uşura reparaţiile scutului termic al navetelor

Endeavour a fost lansată cu succes pe orbită, ieri-noapte, de la Centrul Spaţial Kennedy, şi va face joncţiunea cu Staţia Spaţială Internaţională chiar astă-seară. Lansarea a avut loc pe o vreme senină, iar ascensiunea s-a desfăşurat fără niciun fel de problemă.

Endeavour a ajuns pe orbită în mai puţin de nouă minute, urcând la peste 225 kilometri altitudine. Misiunea astronauţilor va dura 11 zile, principalul său obiectiv fiind montarea unui nou tronson, de peste o tonă şi jumătate, care se adaugă structurii metalice a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Oficialii au chemat-o în echipaj şi pe Barbara Morgan, care a fost, în 1986, rezerva învăţătoarei Christa McAuliffe, unul dintre astronauţii ce aveau să-şi piardă viaţa în catastrofa navetei Challenger. Christa trebuia să fie prima învăţătoare ajunsă în spaţiul cosmic, iar colega ei de breaslă, Barbara, a devenit astronaută profesionistă doar pentru a împlini visul prietenei sale.

Cei şapte astronauţi vor lucra la montarea unei instalaţii care va permite, în viitor, repararea scutului termic al navetelor în condiţii de maximă siguranţă. Ei vor ieşi de trei ori în spaţiu, de fiecare dată câte doi, şi vor lucra câte şase ore şi jumătate pe zi, pentru a finaliza cât mai rapid montarea noului tronson. În cazul în care scutul termic al navetei Endeavour a fost afectat la decolare, astronauţii vor fi primii care vor folosi noua rampă de lucru şi îşi vor repara naveta proprie.

În acest scop, oficialii de la NASA au prevăzut un interval de încă trei zile de misiune, ce s-ar putea adăuga, în caz de nevoie, celor 11 prevăzute iniţial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite