Lalelele olandeze au primit „viza“ de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile suspecte
Florile suspecte

Bulbii de lalele reţinuţi în vămile din judeţul Bihor conţin doar o specie de larve care nu sunt periculoase pentru plante şi pot fi îndepărtate relativ uşor. Cel puţin acesta este rezultatul analizelor parţiale efectuate de Laboratorul Fito-Sanitar din subordinea Ministerului Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a confirmat că analizele au scos la iveală existenţa unor larve care nu sunt dăunătoare, şi nu necesită intrarea în sistemul de carantină. Lalelele olandeze nu au trecut însă testele virologice, micologice (pentru depistarea ciupercilor de tip mană) şi cele bacteriologice (pentru depistarea bacteriilor cum ar fi e-coli), care sunt încă în desfăşurare, a mai explicat Valeriu Tabără, pentru „Adevărul". 

Ministrul a ţinut să precizeze că anul trecut un transport de bulbi provenind din ţări printre care s-au numărat Olanda şi Germania au introdus în România o bacterie care a infestat o mare parte din producţia de cartofi din primăvara anului 2011.

Alerta de la sfârşitul săptămânii trecute a fost declanşată de lipsa paşaportului fito-sanitar în cazul unui transport de bulbi din Olanda. Valeriu Tabără a anunţat, ieri, că s-a ridicat "blocada" pentru TIR-urile cu flori olandeze, dar sub supravegherea Gărzii Financiare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite