Lacul Ciuperca va fi ecologizat şi modernizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Tulcea, au demarat oficial lucrările de ecologizare şi reamenajare a lacului Ciuperca, situat în apropierea centrului municipiului, pe vremuri cunoscută zonă de promenadă a oraşului de la

La Tulcea, au demarat oficial lucrările de ecologizare şi reamenajare a lacului Ciuperca, situat în apropierea centrului municipiului, pe vremuri cunoscută zonă de promenadă a oraşului de la porţile deltei.

Cu toate că problematica era arhicunoscută încă din 1990 şi figura în ofertele electorale ale fiecărui candidat la primăria municipiului Tulcea, abia acum s-au găsit fondurile necesare pentru demararea lucrărilor.

Această investiţie, ca sursă de finanţare, este împărţită în două: aproximativ 70 de miliarde sunt obţinuţi printr-un proiect înaintat de către Primăria Tulcea la Autoritatea Fondului de Mediu, iar până la incidenţa sumei de 100 de miliarde, la cât este estimat proiectul, finanţarea aparţine Consiliului Local Tulcea, termenul limită de finalizare a lucrărilor fiind iunie 2009.

Lucrările vor fi efectuate de S.C. Deltacons Tulcea, în primă fază urmând a fi tăiat stuful de pe mal, după care se va continua cu dragarea fundului lacului până la o adâncime de 2,5 metri. Pentru această operaţiune, se foloseşte o dragă specială refulantă, care împinge nămolul pe conductele de pe lac.

Acesta este depozitat pe mal, în locuri special amenajate, urmând a fi dus cu maşinile, după ce se usucă, la groapa de gunoi a oraşului.

După drenarea şi curăţarea lacului, urmează amenajarea marginii lacului, cu tot ce înseamnă instalaţii de fixare a malului, la care se vor adăuga lucrări de ambientare, cu tot ce înseamnă drumuri, alei pietonale, reabilitarea zonelor verzi şi a zonelor de agrement, reabilitarea iluminatului electric.

"Va fi un punct de atracţie regional, şi nu local. Sunt convins că va atrage turişti şi, dacă vreţi, oameni care vin nu numai din zona municipiului şi a judeţului. Este posibil să avem vizitatori din judeţul Constanţa, care să vină, în contrapartida litoralului, să vadă o zonă de agrement european, care va fi lacul Ciuperca", a declarat cu această ocazie primarul municipiului Tulcea, dr. ing. Constantin Hogea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite