L-au "dovedit" şi pe DIP!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu a ieşit ieri învingător în lupta cu Justiţia. Instanţa supremă a decis ca dosarul în care se verifica legalitatea dobândirii a 46 de

Fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu a ieşit ieri învingător în lupta cu Justiţia. Instanţa supremă a decis ca dosarul în care se verifica legalitatea dobândirii a 46 de miliarde de lei vechi din averea soţilor Popescu să fie închis. Dan Ioan Popescu a fost primul demnitar a cărui avere a fost luată la bani mărunţi.

Judecătorii au decis şi ridicarea sechestrului instituit pe opt terenuri din Azuga şi un apartament din Capitală aparţinând lui Dan Ioan Popescu. Comisia de Control al Averilor de la Înalta Curte înaintase dosarul instanţei motivând că Dan Ioan Popescu şi soţia sa, Elena Popescu, nu pot justifica 46 de miliarde de lei vechi din averea dobândită de fostul ministru în perioada mandatului.

Dan Ioan Popescu a susţinut că banii provin din milionul de euro obţinut prin vânzarea acţiunilor firmei Ital Agency, în 2001, către patronii societăţii Luxten Lighting. Din cele 46 de miliarde de lei au fost achiziţionate nouă proprietăţi imobiliare, asupra cărora s-a instituit sechestrul.

Decizia poate fi atacată cu recurs. Ancheta în acest caz a început ca urmare a unei solicitări a fostului procuror general Ilie Botoş, după un demers al Centrului de Resurse Juridice. Dosarul a ajuns şi la Curtea Constituţională, după ce chiar procurorul de şedinţă a constatat că prevederile legale privind controlul averilor demnitarilor sunt destul de neclare.

Şova: "Această Comisie a apărut ca un exces de putere"

Avocata familiei Popescu, Ana Diculescu Şova, ne-a declarat că a arătat judecătorilor că această Comisie de Cercetare a Averilor de la ICCJ are o activitate nejuridicţională şi, mai mult, o activitate administrativă.

În concluziile puse pe aproape 35 de pagini, avocata a invocat faptul că această Comisie a apărut ca un exces de putere, că nu e normal ca un procuror şi judecător să facă parte din ea, motive pentru care "am cerut să se constate că actul de cercetare este nelegal şi lovit de nulitate".

"Legea 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor este tributară Legii 18/1968- legea ilicitului. Deşi în 1996 aveau ca reper averea oamenilor, egali în faţa legii, ea s-a aplicat cu metodologia Legii 18/1968 şi a Constituţiei din 1965", ne-a declarat Ana Diculescu Şova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite