Kovesi: Sunt necesare modificări legislative pentru ca acţiunile procurorilor să nu mai fie limitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investigaţiile în cauzele complexe au evidenţiat limitările cadrului în care procurorii acţionează, a declarat astăzi procurorul general, Laura Codruţa Kovesi, la bilanţul privind activitatea Ministerului Public pe anul trecut. În acest sens, ea a subliniat că ar fi necesare majorarea duratei reţinerii, conficarea averilor nejustificate ale condamnaţilor, dar preluarea poliţiei judiciare.

Kovesi a explicat că numărul inculpaţilor achitaţi a scăzut la 1,3% din totalul celor trimişi în judecată, mult sub media occidentală unde acest indicator ajunge şi la 15%, cu toate că volumul de activitate a crescut de şase ori în ultimii 20 de ani, iar numărul de procurori a rămas constant.

Procurorul general al României a precizat că anul trecut procurorii au sechestrat bunuri în valoare de peste 300 de milioane de euro, iar numărul acuzaţilor trimişi în judecată pentru evaziune şi contrabandă a fost mai mare cu 125%.

"Suntem conştienţi că aceste cifre nu reflectă încă adevărata amploare a fenomenului infracţional, însă dovedesc o schimbare evidentă în activitatea organelor de urmărire penală", a mai spus Kovesi.

Procurorul general a atras atenţia că atunci când investighezi dosare voluminoase care implică zeci de persoane este nerealist să ceri procurorilor ca, în 24 de ore, să pună la punct toate actele procedurale şi să audieze toţi inculpaţii. Tocmai din acest motiv ar fi nevoie de o modificare a duratei reţinerii la 48 sau 72 de ore, aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor europene.

"Unele constrângeri pot fi depăşite prin măsuri organizatorice, prin pregătire profesională sau prin completarea resurselor umane, însă pentru altele sunt necesare modificări legislative", a spus Laura Codruţa Kovesi.

"Să nu uităm că în acelaşi interval avocaţii trebuie să studieze dosarele pentru a pregăti apărarea, iar instanţa trebuie să facă audieri şi să se pronunţe înainte de expirarea celor 24 de ore. În acest mod transformăm justiţia într-o activitate contra cronometru şi creăm riscul unor erori de procedură sau unor vicii de apărare", a explicat Kovesi.

Ea a precizat că "se invocă adesea eficienţa altor sisteme judiciare, dar dacă vrem aceleaşi rezultate, trebuie să ne asigurăm că avem şi instrumentele lor".

Potrivit procurorului general, justiţia va fi cu adevărat eficientă doar atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite ilegal şi infractorii nu ar mai fi dispuşi să stea în închisoare pentru că, la ieşire, nu ar mai beneficia de luxul dobândit ilicit.

"În 2010 am demarat un proiect finanţat cu fonduri europene prin care ne propunem să pregătim investigatori financiari. Vom continua eforturile pentru a schimba concepţia potrivit căreia obţinerea unei condamnări reprezintă singurul scop al acuzării. Spuneam anul trecut că, în toate dosarele ar trebui să existe şi o investigaţie financiară care să identifice bunurile deţinute de inculpaţi, dar constatăm că uneori nu este posibil", a explicat Kovesi.

"Se întâmplă de multe ori, ca unui traficant de droguri să i se poată confisca doar sumele obţinute la ultima tranzacţie sau unui funcţionar corupt să i se confişte doar ultima mită şi să nu fie posibilă confiscarea averii pe care, în mod vădit nu o putea obţine din venituri legale. Este inechitabil şi nu putem continua în acest mod", a subliniat procurorul general.

În legătură cu preluarea poliţiei judiciare, Kovesi a subliniat că instituţia pe care o conduce este pregătită să îşi asume "o astfel de responsabilitate" şi a propus trei modalităţi: preluarea administrativă a poliţiei judiciare de către Ministerul Public, detaşarea poliţiştilor în cadrul parchetelor sau trecerea atribuţiilor privind cariera profesională a poliţiştilor în competenţa Ministerul Public.

"Urmărirea penală trebuie să se desfăşoare sub controlul exclusiv al procurorului. În acest sens, avem nevoie de instrumente care să garanteze stabilitatea poliţiştilor, să delimiteze clar atribuţiile judiciare de cele administrative şi să elimine dubla subordonare", a explicat procurorul general, Laura Codruţa Kovesi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite